Kursbeskrivning
Lär dig grunderna i nätverksteknik
Nätverkstekniken används i allt fler systemlösningar och tillämpningar. På den här grundkursen får du praktiska kunskaper om de tekniker och protokoll som du stöter på i ett lokalt datanätverk. Kursen fokuserar på LAN-teknologin Ethernet och innehåller flera laborationer på LAN komponenter. Med grundläggande kunskaper i Ethernet och TCP/IP har du basen för ett yrkeskunnande som är attraktivt i många branscher.
Kursens mål
Att ge en grundläggande teoretisk och praktisk kunskap och förståelsen för hur nätverket, Ethernet och TCP/IP fungerar. Ge grunderna om hur du bygger upp ett nätverk och kunskap om de olika komponenter som ingår.
Finansiering
Notera att kursen inte omfattas av allmänt arbetsmarknadsstöd via Arbetsförmedling eller studiemedelsstöd via CSN. Däremot kan Trygghetsrådet, TRR eller annan part likt Trygghetsstiftelsen beställa kursplatser.
Du kan givetvis själv finansiera kursen då tillkommer lagstadgad moms på angivet pris.
Kommande kursstarter
Kursinnehåll
En både översiktlig och detaljerad genomgång av nätverket, hur det fungerar och vilka komponenter som krävs. Fokus ligger på det lokala nätverket och hur man kopplar samman flera lokala nät till ett större (koncern-)nät. Genom att blanda genomgångar av den bakomliggande teorin med laborationer där kunskaperna verifieras. Du får en god förståelse för principerna för kommunikation och hur det tekniskt fungerar. Fokus ligger på de vanligaste kommunikationssätten Ethernet och WLAN med TCP/IP som kommunikationsprotokollLAN översikt.
• Översikt över nätverksområdet.
• Grundbegrepp och -funktioner.
• Nätverksteknologier, LAN, MAN och WAN
• Kommunikation i skikt - varför och hur.
OSl-modellen, TCP/IP-modellen, MAC adress
• Nätverkstopologier, fysiska och logiska.
Hur byggs fastighetsnätet?
• Ethernet, principer och funktion
Ethernet v2 eller 802.3?
Kabeltyper, kopparkabel, koax, TP-kabel, fiberoptisk kabel
Kapaciteter 10 Basel, 10BaseT Gigabit Ethernet 10, 40 och 100 Gbps Ethernet Accessmetod, CSMA-CD, trafikmodell
Ramformat, kontrollmekanismer
• WLAN, trådlösa nät
Likheter och skillnader mot Ethernet
Byggsätt, antenner, inställningar, nätseparation
• Nätverkskomponenter
brygga, switch och router
• Switchingfunktioner
VLAN, Spanning Tree, Trunkning, Layer 3 switching
• Fjärrförbindelser med VLAN-teknik, Q-in-Q
• Sammankoppling av LAN till internet-nät
Routing, -principer och -protokoll
Praktiska övningar: Uppbyggnad och driftsättning av LAN (switch, router), konfigurering av nätkomponenter, IP-inställningar på noder som PC, Switch, Router. VLAN, trådlösa LAN (WLAN), Protokollanalys
Upplägg
Dag 1
- Introduktion
- Översikt
- Kommunikation i skikt
- Topologier
- Nätkomponenter
- Laboration
Dag 2
- Nätkomponenter
- Laboration
- Routrar
- Laboration
- Ethernet
Dag 3
- Nätverksanalys, laboration
- VLAN
- Laboration
- Routing i VLAN, laboration
- TFTP, laboration
- WLAN
Kursledare
Jan Sivertsson Rejlers Defence & Security AB
Jan är en mycket erfaren konsult, specialiserad på komplexa system, nätverksteknik, säkerhetssystem och tekniska avlyssningsskydd samt kravställning och teknisk upphandling. Jan har lång erfarenhet som projektledare, teknisk koordinator och dokumentatör vid komplexa projekt. Jan har också lång erfarenhet som kravställare, utvärderare och förhandlare vid offentlig upphandling. Jan har varit föreläsare för STF Ingenjörsutbildning sedan 1990.
Intresseanmälan
Qnetworks erbjuder omfattande företagsutbildningar med en utbildningslösning för dig som behöver planera, underhålla och utveckla den digitala infrastrukturen. Hos oss finner du produkter och utbildningslösningar för att med självförtroende ta dig an utmaningar inom kommunikationstekniken och infrastrukturen. Qnetworks har utbildningar...