Kursbeskrivning
För att arbeta med eller ansvara för radiografering kräver Strålskyddsmyndigheten att du skaffar dig nödvändig utbildning. Vår kurs uppfyller de strikta kraven för både operatör och arbetsledare. Kursen ger breda kunskaper inom strålskydd och den innehåller mätövningar för ökad förståelse.
De praktiska övningarna ger möjlighet att se hur teorierna för strålskydd fungerar i praktiken. Vi utför övningar med praktisk utrustning för att till exempel demonstrera generella begrepp såsom skärmning samt avståndsberoende. Övningarna ger exempel på hur man kan göra bedömningar av strålningsmiljön i typiska industriella arbetssituationer.
Examination
Kursen som vänder sig till såväl arbetsledare som operatörer avslutas med ett skriftligt prov i enlighet med SSM:s föreskrifter.
Syfte
Utbildningen ger deltagaren kunskaper om lagstiftning och strålskyddsföreskrifter samt praktiska skyddsåtgärder vid arbete med industriell utrustning som innehåller radioaktiva strålkällor eller röntgenrör.
Kursen uppfyller Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna krav på utbildning samt de särskilda utbildningskrav för operatörer och arbetsledare inom öppen radiografering som definieras i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter SSMFS 2018:6. Dessutom uppfylls kraven på utbildning för att utföra täthetskontroll (strykprov) av slutna radioaktiva strålkällor och att utföra installations- och underhållsarbete på olika tekniska utrustningar inom industrin som innehåller radioaktiva strålkällor.
Innehåll
- Fysikaliska grunder – joniserande strålning och uppkomst
- Mätning av joniserande strålning - teori och praktiska övningar
- Persondosimetri
- Strålningsbiologiska skadeverkningar
- Dosgränser och riskbedömningar
- Olyckor och tillbud
- Strålskyddsnormer
- Lagstiftning och föreskrifter
- Kategoriindelning av arbetstagare
- Fysisk säkerhet
- Organisation och rutiner
- Vår strålmiljö
- Arbete i verkstadslokal – dimensionering av strålskydd, säkerhetsavstånd
- Problemlösningar – beräkningar och diskussioner från strålsskyddssynpunkt
- Strålskyddskrav, kvalitetsprogram för radiografering etc.
- Praktiska mätövningar
Till vissa delar genomförs kursen gemensamt med kursen "Strålskydd - Radioaktiva strålkällor och röntgen i industrin - allmän inriktning"
Målgrupp
Personal/Operatörer som arbetar med portabel utrustning t ex fukthaltmätare, densitetsmätare eller analysatorer samt de som arbetar med service, underhåll eller försäljning av industriell utrustning. Utbildningen är även lämplig för arbetsledare och personer som ansvarar för skyddsfrågor eller på annat sätt i sitt arbete kommer i kontakt med mätapparatur med radioaktiva strålkällor eller röntgenrör.
Detta är en utbildning för dig som arbetar med öppen radiografering, vilket innebär att radiograferingen sker på en plats som inte är omsluten av ett permanent strålskydd.
Kommande kursstarter
Varför välja SIFU?
Gedigen kunskap och erfarenhet
Kvalitet och hög kundnöjdhet
Flexibla utbildningar
Kostnad för konferenspaket
Kostnad för lunch och fika tillkommer med 450 kr exklusive moms per dag på kurser och konferenser som genomförs fysiskt i lokal.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,7
Jag är nöjd med kursen som helhet
Jag är nöjd med kursen som helhet
Utbildningar, kurser och konferenser som utvecklar din kompetens
Kompetensutveckling genom kurser och konferenser är vår mission. SIFU vill bidra till en ökad välfärd i samhället genom att höja kompetensnivån inom svenskt näringsliv och offentlig sektor. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser, konferenser och onlineutbildningar. Med många års...
Jag är nöjd med kursen som helhet