Sök utbildning

Digitala arkivleveranser och metadata

SIPU, Distans (+1 orter)
Längd
1 dag
Pris
7 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
29 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning, Onlineutbildning
Längd
1 dag
Pris
7 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
29 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning, Onlineutbildning
Från 7 500 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Digitala arkivleveranser och metadata

Utbildningen ger dig en djupgående förståelse för varför metadata är viktigt och olika perspektiv på dess roll liksom utvecklar dina färdigheter för att effektivt hantera och leverera digitala arkivleveranser.

Tre anledningar att gå utbildningen:

  • Öka din förståelse för digital arkivering, inklusive processer, modeller och principer.
  • Få koll på verktygen och teknikerna för att effektivt hantera digitalt arkivmaterial.
  • Du förbättrar din effektivitet och kvalitet i arkiveringsprocessen.

Digitala arkivleveranser och metadata

Vilka utmaningar kan uppstå i samband med metadata och arkivmaterial samt hur hanterar man dem på bästa sätt? Detta kommer vi att diskutera och lära kring under dagen.

Du kommer att lära dig om OAIS-modellen, den erkända modellen för digitalt bevarande, och tillämpa dess grundläggande principer för att säkerställa långsiktigt bevarande av dina digitala resurser. Ett OAIS-arkiv säkerställer att arkivobjekt är oberoende så att konsumenten alltid kan hämta, läsa och förstå dem. Vi kommer att utforska OAIS-modellens informationsmodell och dess relation till andra relevanta standarder inom digital arkivering.  

Vill du få insikt i hur metadata kan behöva bearbetas och anpassas före en leverans för att säkerställa korrekt och effektiv arkivering?

För att ge dig en praktisk förståelse för metadata kommer vi att presentera konkreta exempel på digitala arkivleveranser. Vi kommer diskutera och dela  användbara verktyg och tips för att underlätta din arbetsprocess och optimera din digitala arkivering.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

29 november, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Kontakta oss för mer information

  • Företagsanpassad utbildning
  • Sverige

Målgrupp

Vår utbildning i digital arkivering är utformad för att passa alla som är involverade i informationshantering och arkivering men för bäst behållning bör du ha förkunskaper så som ges i utbildningen ”Arkivering – grund” alternativt gått ”Diarieföring – grund” samt ”Diarieföring – fördjupning”. 

Kursinnehåll

Ur utbildningens innehåll:

Digital arkivering

  • Processer och roller i leveransprocessen
  • OAIS-modellen som modell för digitalt bevarande
  • Grundläggande principer för digitalt bevarande
  • Digitala arkivleveranser steg för steg

Metadata

  • Varför behövs metadata? Olika sätt att se på metadata
  • OAIS-modellens informationsmodell, i relation till andra standarder relevanta för digital arkivering
  • Utmaningar kring metadata och arkivmaterial

Praktiska exempel

  • Exempel på digitala arkivleveranser
  • Hur kan metadata behöva bearbetas före en leverans?
  • Tips på verktyg

Upplägg

Tid:

kl.09:00-15:00
Tidsåtgång förberedande och efterföljande aktiviteter cirka 1h.

Vi ses väl?

Upptäck den spännande världen av digital arkivering och förvandla ditt företags informationshantering till nästa nivå! Vår utbildning om digital arkivleveranser och metadata ger dig de nödvändiga verktygen och kunskapen för att hantera, bevara och leverera ditt digitala arkiv på ett effektivt sätt.

Ta steget in i den digitala arkiveringens framtid och anmäl dig till vår utbildning idag. Tillsammans bygger vi en stark grund för framgångsrik informationshantering och digitalt bevarande inom offentlig förvaltning.

Målet är att du efter genomförd utbildning ska kunna bearbeta och anpassa metadata för att säkerställa korrekt arkivering samt ha utvecklat färdigheter för att effektivt hantera och leverera digitala arkivleveranser.

Blended learning – för bästa effekt av din satsning på kompetensutveckling

Denna grundutbildning består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja. Först får du som deltagare ta del av förberedande material. Därefter klassrumstillfälle enligt fast datum för att avslutas med en övning med syfte att befästa dina nyinlärda kunskaper. Allt utbildningsmaterial finns samlat i SIPUs digitala lärplattform som du får tillgång till veckan innan klassrumstillfället.

Kursledare

Maria Jonsson är utbildad arkivarie sedan 2009. Sedan många år arbetar Maria på Riksantikvarieämbetet med deras e-arkiv men har även erfarenhet från kommunarkiv. Vidare har hon erfarenhet av att undervisa och föreläsa, bland annat som gästföreläsare på Göteborgs universitet och som talare på Arkivforum och Länsarkivariernas årsmöte, med flera. Maria har även bidragit till Digisams skrift "Vägledning till digitalt bevarande.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Digitala arkivleveranser och metadata, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
SIPU
Convendum
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig och privat sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har över 45 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs...

Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Highlights