Kursbeskrivning
EU-projektcontroller – fördjupning om regelverket
Denna fördjupningsutbildning vässar ytterligare din kompetens som EU-projektcontroller. Du får vidareutveckla din kunskap från grundutbildningarna om hur bokföringsregelverket ser ut för EU projekt och hur de specifika verktyg och regler som gäller i olika sektors- och strukturfondsprogram.
Fördjupa din kompetens som EU-projektcontroller!
- Få en attraktiv kompetensprofil som EU-projektcontroller med kunskap om ekonomihanteringen av projekt inom flertalet olika sektorprogram samt strukturfondsprogram.
- Bli tryggare i din stödjande och rådgivande roll som berör projektets budgetering, redovisning, dokumentation och arkivering.
- Känn dig säkrare i att ansvara för att regelverket följs och att dina projekt får godkänt i revision och kontroller av finansiärerna.
Den tredje utbildningen i SIPUs utbildningsserie inom Ekonomi i EU-projekt behandlar ett par av de större kvarvarande sektorprogrammen, strukturprogram samt djupdyker i regelverket. Vi diskuterar budgetering med ”lump sum”, ”joint undertaking” samt tittar på olika styrdokument.
Utbildningen utgör den tredje delen i utbildningsserien för EU-projektcontrollers, och kräver att man tidigare deltagit i del 1 och 2: Ekonomi i EU projekt samt Ekonomi i Horizon- och LIFE projekt.
Efter denna utbildning har samtliga moment som är kunskapsbasen för Diplomering som EU-projektcontroller gåtts igenom, och den avslutande halvdagen innehåller förberedelser och diskussioner inför tentamen.
Kommande kursstarter
Målgrupp
För dig som: arbetar med EU projektadministration och som redovisningsekonomer/controller och som vill fördjupa sin kompetens inom ekonomi i EU-projekt.
Kursinnehåll
Dag 1: Översiktlig genomgång av en del övriga program (utöver Horizon och LIFE):
- Sektorsprogram:
- Marie Sklodowska-Curie Action i Horizon Europe (pelare 1)
- Erasmus
- Lump sum budgetering i dessa sektorsprogram
- Strukturfondsprogram
- Interreg
Dag 2: Fortsättning från dag 1:
- Strukturfondsprogram
- ESF (Europeiska Socialfonden)
- ERUF (Europeiska Regionalutvecklingsfonden)
- Joint Undertaking
- Vad är det
- Exempel
- Styrdokument
- Programmanualer
- Work program
- Var hittar jag som EU-projekts controller de dokument och mallar jag behöver inom olika program?
Dag 3: Strukturerad genomgång/snabbrepetition av samtliga moment i de tre delmomentsutbildningarna med syfte att ge deltagaren en sammanhängande bild av sina kunskaper inför tentamen för att bli certifierad EU-projekts controller.
Upplägg
Tid:
09.00 – 12.30.
Utbildningen går av stapeln i digitalt klassrum under tre förmiddagar för effektiv inlärning och möjlighet att samla frågor och utreda svar emellan tillfällena.
Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.
Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats
Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare. Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt.
I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mikrofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra. Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.
Kursledare
Louise Weinreder är EU-coach med mångårig erfarenhet av att arbeta i EU-finansierade utvecklingsprojekt, både i ansökningsfasen, vid genomförande och slutrapportering. Hon har arbetat inom flertalet program, såsom Interreg, FP7, Horizon2020, ESF, ERUF, LIFE, CEF, Kreativa Europa, Erasmus+ och i olika Joint Undertaking program som FCH JU och BBI JU.
Med en gedigen bakgrund som controller, redovisningsansvarig och ekonomichef kan hon på ett enkelt sätt koppla de specifika krav och regler som kännetecknar EU-programmen, till den dagliga redovisningen i en svensk organisation, samt belysa de delar som särskiljer sig. Louise arbetar aktivt med ansökning och genomförande av EU-finansierade projekt och är därmed ständigt uppdaterad med eventuella förändringar som kan ske under en programomgång.
Förkunskaper
Aktivt deltagande på de två föregående utbildningarna i utbildningsserien;
- grundblocket Ekonomi i EU-projekt erbjuder kunskaper om ramverket, budgetering, beräkningar av kostnader, intäkter och medfinansiering, de viktigaste avtalen och styrdokumenten samt samarbete internt i teamet och gentemot EU och olika projektpartners.
- under fördjupningsdagen Ekonomi i Horizon- och LIFE-projekt går vi igenom specifika regelverk och verktyg som används för ekonomihanteringen i de stora sektorprogrammen med fokus på forskning och innovation, respektive miljö och klimat.
Möjlighet att skriva en tentamen och bli diplomerad EU-projektcontroller finns efter genomförd utbildning.
Intresseanmälan
SIPU
Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig och privat sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har över 45 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs...