Kursbeskrivning
Praktisk informationssäkerhet och cybersäkerhet
En praktisk utbildning för dig som vill ta kontroll över verksamhetens data och behöver förstå de nya regelverken.
Är du ansvarig för säkerheten och digitaliseringen i din organisation? Vill du få kunskap om hur du kan nyttja möjligheterna med nya digitala lösningar och samtidigt behålla kontrollen över er data? Vill du förstå hur EU:s nya och kommande regelverk – såsom NIS2 och CER – påverkar just din verksamhet? Då är det här utbildningen för dig.
Ett av EU:s mest prioriterade områden fram till 2030 är fortsatt digitalisering och innovation. Målet är att Europa ska vara digitalt suverän i en öppen och sammankopplad värld, det inkluderar både människor och företag.
Men hur ska hanteringen av data fungera i praktiken? Vem äger den data som samlas in eller skapas av olika aktörer? Och vem ansvarar för användningen, lagringen och skyddandet av den?
En del av svaret hittar vi i EU:s nya och skarpare lagstiftning kring cybersäkerhet, integritetsskydd, AI och samhällets användning av data. Har du koll på hur ny och kommande lagstiftning påverkar din verksamhet?
För att ge dig vägledning har vi tagit fram utbildningen Praktisk informationssäkerhet och cybersäkerhet. Under utbildningen får du möta jurister och experter inom it-rätt och digitalisering som vägleder dig genom väsentliga regelverk. Ett särskilt fokus läggs på de regelverk som påverkar företag och myndigheters arbete med data – både ur ett säkerhets- och tillgänglighetsperspektiv.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som ansvarar för frågor inom informationssäkerhet, cybersäkerhet och digitalisering, eller är leverantör av digitala tjänster och produkter.
Kursinnehåll
Utbildningen ger ökad kunskap om och svar på följande frågor och utmaningar:
1. Genomgång av nya och kommande EU-regelverk, såsom:
- NIS och NIS2
- Cyber Resilience Act
- Resilience of Critical Entities, CER-direktivet
- Data Act
- Data Governance Act
- AI act
2. Processutveckling inom verksamheten
- Metodik för att anta utmaningen med tillämpning av olika regelverk
- Rollfördelningen inom ett företag och olika syn på informationssäkerhet
- Informationssäkerhetsansvariges nya roll
- Dialogen inom företaget – hur når vi effekt?
3. Arbetsmetodik, med fokus på informationshanteringen
- Förutsättningarna för verksamhetsutveckling
- Gapanalys
- Förändringsledning
Kursens mål
Målet med utbildningen är att ge dig en förståelse för hur ni kan lära känna och ta kontroll över er verksamhetsdata och att identifiera möjligheterna samt förstå utmaningarna vid användning av data. Dessutom går vi igenom aktuell lagstiftning inom informationssäkerhet, för att du lättare ska kunna förstå hur regelverken ska tillämpas i praktiken och hur de påverkar din verksamhet.
Efter genomförd utbildning förväntas ni ha utvecklat kunskaper, förståelse och färdigheter om:
- Kommunikation mellan informationssäkerhetsföreträdare och övriga verksamheten
- Praktiska exempel på processutveckling och arbetsmetodik för informationssäkerhetsarbetet
- Regelverk som påverkar säkerhetsaspekter och tillgängligheten av organisationens data – med fokus på NIS, NIS2 och CER-direktivet och hur regelverken ska tillämpas i praktiken
- Hantera och stärka organisationens cybersäkerhet och förmåga att hantera incidenter
Intresseanmälan
Säkerhetsarbetet blir allt viktigare i företag och organisationer. Stora värden står på spel för den som inte har kunskapen att skydda sina tillgångar. I 50 år har vi genomfört säkerhetsutbildningar som ger dig praktiska verktyg för att skapa en trygg...
Läs mer om SSF Stöldskyddsföreningen och visa alla utbildningar.