Kursbeskrivning
Under denna kurs ökar du din kunskap om hur du kan arbeta med mobilitetsåtgärder vid detaljplanering och plangenomförande, så att du skapar förutsättningar för att mobilitetslösningarna kommer på plats i exploateringsprojektet och även bibehålls över tid.
Idag är det allt fler kommuner som använder sig av flexibla parkeringstal vid bedömningen av parkeringsbehov vid stadsutveckling. Om byggherren kan visa att de kommer att vidta mobilitetsåtgärder kan p-talet sänkas. På så sätt ökar den byggbara marken i projektet, samtidigt som behovet av bilburet resande minskar.
Att marken kan nyttjas för fler bostäder skapar incitament för byggherren, men det är ofta en utmaning för kommunen att i planprocesser och vid genomförandet av detaljplanen knyta upp de föreslagna mobilitetslösningarna, så som bilpooler, kollektiva cyklar eller andra typer av hållbara transportlösningar, så att de även genomförs i projektet och bibehålls över tid.
Mobilitetslösningar är ett nytt element vid detaljplanering och plangenomförande som inte finns specifikt reglerat i någon lagstiftning, utan vi behöver ha breda kunskaper inom flera olika områden för att kunna lösa frågan och undvika risker.
Under denna kurs fördjupar du dig kring hur du kan arbeta vid detaljplanering och plangenomförande för att få rätt anpassade mobilitetslösningar på plats i exploateringsprojekt, som leder till effektivare markutnyttjande och ökat hållbart resande, för en bättre stadsmiljö.
Ur kursens innehåll:
- Mobilitetslösningar för hållbar stadsutveckling – hur arbeta från planering till genomförande för att uppnå mobilitetslösningar som fungerar?
- Juridiska ramar – hur kan mobilitet regleras i detaljplan och de olika genomförandeavtalen?
- Vad bör stå med i planbeskrivningen gällande mobilitetsåtgärder? Hur reglera frågan i plankartan med planbestämmelser?
- Avtalsskrivning för att säkerställa att mobilitetslösningarna kommer på plats och bibehålls över tid – exploateringsavtal och andra typer av avtal
- Vad är en lämplig ansvarsfördelning för genomförandet av mobilitetsåtgärder mellan kommunen och exploatören?
- Att räkna på mobilitet – en exploateringskalkyl
- Vägen från höga parkeringstal till flexibla och platsspecifika lösningar – så arbetar vi i Gävle kommun
Kommande kursstarter
Varför välja Studia?
Distansutbildningar
Nöjd kund-garanti
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som arbetar med detaljplanering och plangenomförande i kommunen, till exempel som planarkitekt, trafikplanerare/trafikingenjör, mark- och exploateringsingenjör eller projektledare inom exploatering. Även andra intresserade är välkomna till kursen.
Kursledare
Malin Gibrand, Trafik- och samhällsplanerare med ansvar för affärsområdet Human mobilitet, Trivector Traffic
Rasmus Sundberg, Trafik- och samhällsplanerare med ansvar för affärsområdet Samskapad Stadsutveckling, Trivector Traffic
Christian Rydén, Trafik- och samhällsplanerare med fokus på hållbara transporter och mobilitetslösningar, Trivector Traffic
Tomas Vesterlin, Jurist och civilingenjör med fastighetsrättslig inriktning, Vesterlins
Elin Bohlin, planeringsstrateg med fokus på trafik, Gävle kommun
Intresseanmälan
Studia erbjuder högkvalitativa kurser och konferenser för dig som arbetar inom offentlig sektor i Sverige. Även andra intresserade är välkomna att delta på våra utbildningar. Kurs- och konferensprogrammen utformas i nära samråd med dig som yrkesverksam, och därmed säkerställer vi...