Kursbeskrivning
Kurs i tolkning och utformning av försäkringsvillkor
Försäkringsavtalet är en särpräglad avtalstyp där allmänna civilrättsliga regler inte alltid är direkt tillämpliga. Försäkringsvillkor reglerar åtaganden vid framtida händelser på grund av orsaker som kan vara skiftande och svårförutsägbara. Villkoren är därför ofta abstrakt formulerade med oklar innebörd vid tillämpning på den senare inträffade händelsen. Dessutom har många försäkringsvillkor sin grund i historiska erfarenheter och formuleringar som gör att både ordval och syfte numera kan framstå som oklar. Tolkningen förutsätter därför ofta viss kännedom om försäkringsteknik, villkorshistorik och branschpraxis. Dessa förhållanden gör att tvister i domstol eller skiljeförfarande relativt ofta rör tolkningen av försäkringsvillkor.
Kursen ger en översikt av skadeförsäkringsavtalets särdrag och de principer och metoder som är tillämpliga vid tolkning av skadeförsäkringsvillkor. Genomgången baseras på vägledande domar och rättslitteraturen samt seminarieledarens långa praktiska erfarenhet inom området.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som i ditt yrke kommer i kontakt med tolkning och tillämpning av skadeförsäkringsvillkor – skadereglerare, produktutvecklare, försäkringsjurister, advokater, försäkringsförmedlare m.fl. Kursen passar både dig som arbetar inom försäkringsbranschen och på försäkringstagarsidan.
Kursinnehåll
Kursen behandlar och har fokus på tolkning och utformning av standardiserade försäkringsvillkor. Ni kommer bland annat att arbeta med och få svar på följande frågeställningar:
- Vad krävs för att standardiserade försäkringsvillkor ska införlivas med det individuella försäkringsavtalet?
- Vilka faktorer spelar störst roll och har inflytande vid tolkning av försäkringsvillkor?
- Hur förhåller sig dessa tolkningsfaktorer till varandra?
Under kursen får du en presentation av en överskådlig modell som på ett övergripande sätt skildrar hur arbetet med villkorstolkning kan bedrivas på ett systematiskt sätt. Mot denna bakgrund diskuteras även frågan om försäkringsvillkoren kan anses vara utformade på ett ändamålsenligt sätt eller om villkorsutformningen bör ändras.
Upplägg
Dagen inleds med en orientering om skadeförsäkring och skadeförsäkringsavtal samt bakgrunden till och utformningen av skadeförsäkringsvillkor i allmänhet. Därefter går vi igenom de principer som i allmänhet gäller vid tolkning av försäkringsvillkor.
Efter dessa allmänna avsnitt kommer vi att särskilt behandla tolkningen av vem försäkringen kan gälla för och vilka rättigheter och skyldigheter dessa kan ha. Vi går sedan vidare med att behandla hur allmänna principer om bevisning, orsakssamband, aktsamhet och skälighet tillämpas vid försäkringsavtal. Hänvisning sker till ett antal rättsfall från Högsta domstolen där frågorna har behandlats.
Kursen avslutas med en genomgång av ytterligare ett tiotal avgöranden av Högsta domstolen som behandlar tolkningen av olika mer eller mindre vanliga skadeförsäkringsvillkor och illustrerar de tolkningsprinciper och metoder som tillämpas. En summarisk beskrivning av villkoret och tolkningsavgörandet i varje rättsfall delas ut till deltagarna. Deltagarna kommer också att få en sammanställning över tolkningsavgöranden av Högsta domstolen, däribland de fall som har diskuterats under kursen.
Tid & plats
Plats
Svenska Försäkringsföreningen
Karlavägen 108, Stockholm
Tid
Registrering med kaffe och frukostfralla från kl. 08.30. Utbildning kl. 09.00–16.00.
Mat & logi
Smörgås, kaffe, lunch och fika ingår.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,2
4/5
Intressant med genomgång/diskussion kring HD-domarna.
Svenska Försäkringsföreningen är en fristående förening, etablerad 1875, som arbetar med kompetensutveckling och nätverkande för anställda i försäkrings- och pensionsbranschen. Kompetensutveckling för försäkringsbranschen Svenska Försäkringsföreningens arbetar för att öka medlemmarnas attraktionskraft genom att erbjuda både yrkesspecifik och generell kompetensutveckling inom...
Läs mer om Svenska Försäkringsföreningen och visa alla utbildningar.
Bra upplägg med teori först och sedan exempel