Video
Kursbeskrivning
Krisreaktioner är i regel normala reaktioner på onormala händelser. Krisstöd ska sättas in snabbt och syfta till att stärka individens inneboende resurser, återställa normal balans och underlätta återgång till vardagen. Med ett väl genomfört krisarbete förebyggs eventuella långdragna besvär såsom traumatisering och psykisk ohälsa.
Sverigehälsans utbildning Kris och krisstöd – sorg och kris är en utbildning under tre dagar som vänder sig till dig som i ditt yrke möter människor som av olika anledningar befinner sig i kris, till exempel på grund av olycksfall, brott, dödsfall eller sjukdomar.
Huvudfokus för utbildningen ligger på bemötande av en person i kris, när denne ställs inför svåra besked och stor omställning i livet. Du får en bred och djup förståelse för traumatisering och kris både från ett psykologiskt som ett neurobiologiskt perspektiv och förståelse för vad som händer i hjärnan och nervsystemet. Du får också kunskap om krisens förlopp, hur stödet under såväl det akuta skedet som senare i processen bör utformas och hur en normal återhämtning efter kris ser ut. Vidare ges också kunskap för de centrala återhämtningsfunktionerna, exempelvis sorgearbete, bemästringsstrategier och accepterande förhållningssätt. Kursens praktiska delar syftar till att vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser.
Utbildningen leds av Maria Nordström Lindhe. Maria är leg. psykolog och arbetar som lärare på Arizona State University där hon utbildar inom psykologi och stresshantering.
Kommande kursstarter
Varför välja Sverigehälsan?
Bli diplomerad/certifierad
Bli eftertraktad arbetsmarknaden
Distansutbildningar med föreläsningar i realtid
Om kursledarna
Maria Lindhe är leg. psykolog och arbetar som lärare på Arizona State University där hon utbildar inom psykologi och stresshantering. Hon arbetade tidigare som studierektor för specialistutbildningen för psykologer och även som klinisk psykolog i privat och offentlig regi.
Målsättning
Utbildningen syftar till att ge ökad kunskap om individuella utvecklingskriser, livskriser och traumatiska kriser samt hur man på bästa sätt kan bemöta och stödja en människa ur en kris.
Utbildningens innehåll
Innehållsmässigt ger kursen en bred orientering, från både ett psykologiskt och ett neurobiologiskt perspektiv. Du lär dig identifiera och avskilja olika begrepp inom fältet krispsykologi och förstå vilka faktorer som påverkar individuella krisreaktioner.
Huvudfokus för innehållet ligger på individuella krisreaktioner och sorg och berör bland annat:
- vanliga reaktioner vid kris
- vilka faktorer som påverkar reaktioner
- coping och bemästringsstrategier
- normal återhämtning efter kris versus utvecklandet av mer bestående besvär
- hjärnans sätt att fungera under hot och stress
- nervsystemet och kroppens försvarsreaktioner på stress och överväldigande händelser
- motståndskraft och posttraumatisk tillväxt
De praktiska delarna i utbildningen syftar till att du ska vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser. Ramar, vägledande principer och verktyg lärs ut för att hålla krisstödjande samtal på ett professionellt sätt. Du får också praktiska råd för att möta människor i kris, sorg och smärta utan att själv färgas för mycket.
Läs mer om utbildningen i kris och krisstöd på sverigehalsan.se/utbildning
Målgrupp
Vår utbildning i kris och krisstöd vänder sig till dig som i ditt arbete möter människor i kris. Den är särskilt relevant för dig som exempelvis arbetar inom akutsjukvård, specialistvård, företagshälsovård eller primärvård eller där du möter personer direkt eller nära inpå händelsen. Utbildningen riktar sig även till dig som följer individer över tid med krisstödjande insatser inom habilitering och rehabilitering.
Upplägg
Stockholm och Malmö
De fysiska utbildningarna ges under tre sammanhängande dagar på plats i Sverigehälsans lokaler där föreläsningar varvas med övning och diskussion.
Distans
Utbildningen pågår under tre dagar på distans via Zoom. Föreläsningar varvas med övningar och diskussioner för att du efter utbildningen ska kunna omsätta dina kunskaper i praktiken.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,7
Utbildningen gav mig mycket kunskap om kriser och biologiskt hur stressen påverkar kroppen. Detta har jag stor nytta av i mitt yrke
Kunniga och proffsiga utbildare. Bra på att skapa dialog i rummet och lära ut på ett intressant och roligt sätt.
Önskar att utbildningen varit mer omfattande, dvs. fler dagar, ...
Hälsa och välmående börjar med kunskap
Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och yrkeshögskolan (YH), korta YH-kurser, kompetensutveckling för yrkesverksamma och utbildning för verksamheter och företag. Allt inom hälsa och friskvård, socialt arbete, vård och omsorg, psykosocialt, psykoterapeutiskt och pedagogiskt arbetet. Vi ger er praktiskt tillämpningsbar kunskap,...
Som helhet väldigt nöjd.