Sök utbildning

Säkra lyft – får du rätt utbildning av din arbetsgivare?

Att arbeta med lyftanordningar innebär ett stort ansvar både för dig själv men också för dina kollegor. Har du den utbildning och kunskap som krävs? Vi har samlat det du behöver veta om säkra lyft. 

Att arbeta med lyftanordningar innebär ett stort ansvar både för dig själv men också för dina kollegor och medarbetare. Oavsett om du redan arbetar med lyftanordningar eller planerar att arbeta med det i framtiden har vi samlat det du behöver veta om säkra lyft.

För att arbeta med lyftanordningar är det viktigt att du har rätt kunskap och kompetens för att kunna förhindra farliga situationer eller arbetsskador. Det är vanligt att skador och olyckor sker bland annat vid koppling av laster, vid personlyft eller vid uppställning av mobila maskiner – några av de mest förekommande arbetsuppgifterna.

Det är därför upp till din arbetsgivare att säkerställa att du har de kunskaper som krävs – men ju mer du kan om dina rättigheter desto lättare blir det för dig att själv säkerställa din och dina kollegors säkerhet.

Vad säger lagen?

En säker arbetsplats kräver att medarbetare känner till de lagar och regler som finns kring användandet av lyftanordningar och lyftredskap. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5 “Användning av lyftanordningar och lyftredskap” bär din arbetsgivare ansvar för att du som arbetstagare har rätt kunskap inom lyftanordningar, både teoretiskt och praktiskt. Med rätt kompetens blir det enklare för dig att utföra ditt arbete. För dig som arbetsgivare blir det mer ekonomiskt då dina anställda kan utföra arbetet mer effektivt och tryggt.

Gå en utbildning i säkra lyft

Rättigheter och skyldigheter

Du som arbetar med lyftanordningar har rätt att känna dig trygg med de kunskaper du har. Du förväntas veta hur arbetet planeras och genomförs på ett så säkert sätt som möjligt. Din arbetsgivare ska alltid ha dokumentation på att du har rätt kunskaper för säker användning av den utrustning du förväntas använda. Kraven på genomförd utbildning inom säkra lyft gäller både dig som är fastanställd på ett företag ochr dig som arbetar som till exempel inhyrd arbetskraft. 

Vad innebär en utbildning i säkra lyft?

Genom att gå en utbildning inom säkra lyft får du först och främst lära dig vilka metoder du bör använda dig av. Du får även lära dig mer om olika risker inom arbetet med lyftanordningar, men även hur du får ökad kontroll över ditt arbete. Du får exempelvis lära dig hur du kommunicerar, dokumenterar och journalför underhåll och tillsyn av de olika redskapen. 

Vanligt förekommande innehåll i en utbildning inom säkra lyft kan vara:

  • Regler och förordningar
  • Riskbedömning och ansvar
  • Belastningsgränser
  • Signalering och kommunikation
  • Rätt lyftredskap för uppgiften
  • Planering av lyftarbete
  • Kontroll, underhåll och tillsyn

Hur vet jag om jag bör gå en utbildning i säkra lyft? 

En utbildning i säkra lyft passar dig som arbetar eller som kanske ska börja arbeta som lastkopplare, kranförare, signalman eller i en roll där du på något vis hanterar och transporterar olika material med hjälp av kran och travers. Det passar även för dig som arbetar med att dirigera till exempel kranförare.

För dig som är arbetsledare eller skyddsombud och planerar arbetet med och runt lyftanordningar kan det även vara fördelaktigt att gå en utbildning i säkra lyft. 

Hitta en utbildning inom säkra lyft som passar dig

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser