Sök utbildning

De 5 vanligaste missarna i en presentation – så undviker du dem

Hur gör man en bra presentation? Det finns nog inte ett objektivt svar på det, men det finns knep att ta till. Tillsammans med Snacka Snyggt vill vi på utbildning.se tipsa dig om hur du undviker de fem vanligaste missarna i en presentation.

Så gör du en bra presentation

Hur gör man en bra presentation? Det finns nog inte ett objektivt svar på det, men det finns knep att ta till. Tillsammans med Snacka Snyggt vill vi på utbildning.se tipsa dig om hur du undviker de fem vanligaste missarna i en presentation.

Miss 1: Du försöker vara professionell istället för personlig

Ingen vill lyssna på en professionell robot som säger alla de rätta sakerna på rätt sätt – vi vill lyssna på dig!

Så undviker du den: De flesta vill lyssna på en person som pratar på samma sätt på scen som när hen pratar med en vän. Därför kan det vara ett vinnande koncept att låtsas som att publiken är din bästa kompis!

Miss 2: Du förbereder och övar in gester

Det är svårt att veta vad vi ska göra med våra händer under en presentation, därför tränar många in vilka gester de ska göra och när. Detta innebär tyvärr en stor risk för att du kommer av dig eller att du rör dig på ett onaturligt sätt.

Så undviker du den: När du är med dina vänner och pratar förstärker du ditt budskap med gester hela tiden, utan att du tänker på det. Du kan alltså med fördel skippa att träna in det inför din presentation! Istället för att lägga tid på att memorera gester – prioritera att träna bort din nervositet.

Miss 3: Du hoppar rakt in i presentationen

Den första frågan vi ställer oss när vi börjar lyssna på en presentation är ”What’s in it for me?”. Om du som presentatör inte direkt besvarar den frågan riskerar du att publiken snabbt plockar upp telefonen, zonar ut och tänker på annat. 

Så undviker du den: Ja, hur börjar man en presentation? Få publiken att förstå varför de ska lyssna på dig. Ta det viktigaste först, alltid. Bakgrunden kan komma sen.

Miss 4: Du gör dig smart istället för förstådd

Vi gillar att använda facktermer, buzzwords och förkortningar. Men ju fler av dessa vi använder desto större är risken att publiken inte förstår vad vi pratar om. 

Så undviker du den: Tala tillgängligt! Det är något som alla stora inspiratörer och företagsledare har gemensamt, de pratar med ett enkelt språk som alla förstår.

Miss 5: Du glömmer bort att det inte är du som ska övertygas

När vi förbereder presentationer glömmer vi ofta bort att det är just publiken som ska övertygas, inte du som presentatör.

Så undviker du den: Vill du bli mer övertygande behöver du sätta dig in i publikens perspektiv och fundera på vad som är övertygande för dem, snarare än för dig själv. Fundera också på vad deras största anledning till att inte hålla med dig är och se till att motbevisa det i presentationen.

Kurstips: Retorikkurs


Annonser