Vi har alla gjort det någon gång. Du menar inget illa, men innan du hunnit tänka dig för, har små grodor hoppat ur munnen. Inte minst i situationer där du är lite spänd eller möter nya personer. I bästa fall ger du ett dåligt första intryck av dig själv. I värsta fall kan du allvarligt skada din trovärdighet, dina relationer och framtida karriärmöjligheter. För att hjälpa dig undvika de värsta tabbarna listar utbildning.se 11 saker du aldrig ska säga första gången du möter en person.
Förslag på utbildningar
1. “Jag är så trött på mitt jobb/min chef”
Du har bara några sekunder på dig att göra ett första intryck. Slösa dem inte på negativt prat! Det drar ner energin hos er båda och får dig att framstå som negativ och som någon som letar fel. Oavsett om det finns belägg för dina känslor eller inte, så håll dina tankar för dig själv inför nya bekantskaper. Har du behov av att prata med någon om vad som tynger dig på arbetet? Vänd dig till närmsta HR-chef eller någon du känner och litar på som faktiskt kan påverka situationen.
2. “Jag...jag...och jag”
Ingen blir charmad av en person som dominerar hela samtalet eller som konsekvent bara pratar om sig själv, särskilt inte vid första mötet. Det kan lätt uppfattas som att du är självupptagen och ointresserad av andra. Prova att lyssna mer än du pratar, och när du väl pratar bör du hellre ställa intresserade frågor än att fastna vid ditt eget fascinerande jag.
3. “Har du hört att...”
Sprider du skvaller till en ny bekant, stämplas du snabbt som opålitlig och en skvallertacka. Att baktala någon annan får dig oftast att framstå som värre än personen du skvallrar om. Och gissa vem som hamnar i en riktigt jobbig sits när personen du skvallrat om får veta vad du sagt...
4. "Jag är lite trött idag, det blev en rätt blöt kväll igår”
Finns det någon över 20 som blir imponerad av den meningen under ett möte eller en företagslunch? Som vuxen förväntas du kunna ta ansvar för dig själv och din fritid på ett sådant sätt att det inte går ut över ditt jobb eller vardag. Lider du av en saftig baksmälla? Bit ihop och ta dig igenom mötet. Troligen var du väl medveten om konsekvenserna av alkohol och sömnbrist redan kvällen innan, så håll uppe din heder och goda arbetsmoral och låt bli att klaga – särskilt inför någon du inte känner så väl.
5. “Du ser inte alls ut som jag förväntat mig!”
Att utbrista en sådan, alltför ärlig kommentar landar sällan väl hos motparten. Det kan uppfattas som att du är förvånad, fördömande eller rentav besviken över personens utseende. Istället för att fokusera på allt klokt och trevligt du därefter säger kommer personen med största sannolikhet stå och fundera över vad för slags bild du hade målat upp för ditt inre, och om du är positivt eller negativt överraskad?
6. “Du är mycket trevligare än jag trott att du skulle vara!”
Denna typ av kommentar är visserligen menad som en komplimang, men lämnar alltid en bitter eftersmak hos personen du pratar med. Förutom att avslöja dina låga förväntningar antyder kommentaren också att du är en person med förutfattade meningar om andra. Inte så smart när du vill ge ett gott första intryck och lägga grunden för en god relation.
7. “Helt ärligt”
Snarare än att förstärka din uppriktighet riskerar detta uttryck att ifrågasätta din ärlighet. “Helt ärligt så var det tekniken som strulade”, “Jo, jag löste problemet, ärligt!”, är exempel på kommentarer som kan få personen du pratar med att undra om något av det du tidigare sagt inte varit helt ärligt?
8. “Vad tjänar du?”
I Sverige är det mer okej att fråga någon om kvadratmeterpriset på den nya bostaden än vad han eller hon får i lönekuvertet. Många blir väldigt obekväma av frågan om lön eftersom det kan kännas för privat. Är du hemskt nyfiken eller av någon anledning behöver veta, finns det tjänster online som kan stilla din nyfikenhet kring vad andra tjänar.
9. “Vilket parti röstade du på?”
Det finns många bra tillfällen där du kan diskutera personliga livsåskådningar – men möten med nya bekantskaper är sällan ett lämpligt tillfälle. Var återhållsam med känsloladdade, alltför personliga eller kontroversiella ämnen som kan skapa en onödigt obekväm stämning från start, såsom politik, religion och sexuell läggning. Åtminstone tills ni blivit lite mer bekanta.
10. “Det där är omöjligt”
Säger vem? Du? Det är helt ok att vilja resonera om något eller att identifiera potentiella problem, men att påstå att något, till exempel ett projekt eller ett problem, är helt omöjligt att lösa visar bara på pessimism och att du saknar självförtroende och kreativitet. Var ödmjuk inför att det kanske finns lösningar och möjligheter du själv inte tänkt på.
11. “Grattis! När är det dags?”
Alla förolämpningars olycksaliga moder! Råkar du slänga ur dig denna fråga till en kvinna som inte är gravid, finns det ingen delete-knapp. Inga ursäkter som kan förmildra. Såvida du inte har stensäkra bevis (såsom att du med egna ögon sett hennes positiva graviditetstest) får du aldrig – vi upprepar aldrig – fråga en ny kvinnlig bekant om hennes eventuella graviditet. Tänk också på att även om kvinnan i fråga faktiskt är gravid, kan frågan kännas alltför intim vid ett första möte.
Så där har du dem! 11 saker du aldrig ska säga vid första mötet om du vill undvika att göra bort dig.
Undrar du vad du istället ska göra för att skapa det där första goda intrycket när du möter nya personer? Läs vidare och bli expert på ämnet.
Gör ett gott intryck! 6 knep som får folk att gilla dig
4 personlighetstyper du möter varje dag (och hur du bäst bemöter dem)
8 sätt att verka smart på möten