Master of Business Administration – MBA är en internationellt erkänd vidareutbildning för yrkesverksamma. Det är en kvalificerad ledarskapsutbildning med företagsekonomisk inriktning. Den riktar sig till dig som har några års arbetslivserfarenhet och som vill utveckla din yrkesroll mot en ledande position. En MBA skiljer sig från andra högre utbildningar då den är inriktad på att ta dig vidare i arbetslivet och inte att du ska fördjupa dig i akademiska studier.
MBA-utbildningarnas inriktning mot yrkesverksamma innebär att det ofta är ledare och chefer på olika nivåer inom ett företag som väljer att gå en MBA. En MBA ger dig därför stora möjligheter att nätverka med andra yrkesverksamma i ledande positioner och därmed bygga upp ett värdefullt kontaktnät för framtiden. Vi på utbildning.se har skapat den här guiden för att hjälpa dig förstå vad en MBA innebär och vilket program du ska välja.
MBA-stipendiet
utbildning.se utlyser tillsammans med Dagens industri och Handelshögskolan i Stockholm ett MBA-stipendium för fullt finansierade studier på internationellt topprankade Handelshögskolan i Stockholm.
Innehållet i MBA-programmen sträcker sig över olika företagsekonomiska områden, inom alltifrån redovisning till statistik och affärsjuridik. Många program erbjuder även specialiseringar för olika yrkesgrupper som marknadsföring och finans.
MBA är ingen skyddad titel, vem som helst kan därför starta upp och driva sitt eget MBA-program. Det är av den anledning som både universitet, högskolor och privata utbildningsarrangörer konkurrerar med sina egna MBA-program. Till skillnad från andra högre utbildningar i Sverige, bekostas MBA-programmen av studenterna själva genom kursavgifter. En MBA är en utbildning på avancerad nivå och en MBA-examen motsvarar en vanlig masterexamen.
Förslag på utbildningar
Mål med MBA-utbildning
MBA-utbildningar är ofta specialiserade inom ett särskilt område för att profilera sig och innehållet kan därför skilja sig åt mellan olika utbildningsarrangörer, vilket kan göra att man behöver lite hjälp med att hitta rätt. De grundläggande kunskapsmålen är dock likvärdiga dem emellan. Mål för en MBA:
- Du ska ha stärkt din egen kompetens och din karriärutveckling
- Du ska ha utvecklat ditt ledarskap genom strategiskt tänkande och agerande
- Du ska kunna förbättra ditt företags eller organisations position och lönsamhet
- Du ska ha utökat ditt nätverk och knutit nya kontakter
- Du ska ha kunskaper i hur du bygger upp en stark företagsledning
- Du ska känna dig trygg när du arbetar med internationella affärssituationer
Utbildningens längd och studietakt
Studielängden för en MBA ligger oftast på mellan 1-2 år men kan variera beroende på vilken studietakt du väljer att läsa i. Du kan välja att läsa en MBA på både heltid, deltid och på distans. Längd och studietakt varierar beroende på vilken MBA-utbildning och utbildningsarrangör du väljer. I Sverige och övriga norden erbjuds MBA av ett 20-tal universitet och privata utbildningsarrangörer.
Vad kostar en MBA-utbildning?
Kostnaden för en MBA utgörs till stor del av kursavgiften som kan ligga på allt mellan 100 000 till 500 000 kr. Utöver det tillkommer kostnader för kursmaterial, resor och levnadskostnader ifall man inte bor på utbildningsorten.
Läs mer om finansiering och kostnader för MBA.
Vilka förkunskaper krävs för en MBA?
För att bli antagen till ett MBA-program behöver du ha en kandidatexamen från en högskola eller universitet. Till skillnad från många andra företagsekonomiska mastersutbildningar finns det inget krav på att din grundexamen ska vara inom företagsekonomi. Anledningen ära att utbildningsarrangörerna försöker samla in många olika personer med olika bakgrund för att få en stor bredd på programmet. Utöver kraven på kandidatexamen krävs det även arbetslivserfarenhet för att bli behörig till ett MBA-program. Minimikraven ligger på mellan 3-5 år, men flera av de som söker sig till ett MBA-program har uppemot 15 års arbetslivserfarenhet.
MBA utan kandidatexamen
Utan en kandidatexamen i bagaget är det nästintill omöjligt att bli antagen till ett MBA-program. Det har skett undantag där arrangörerna har accepterat ansökanden utan examen, men i dessa fall krävs ofta extraordinär arbetslivserfarenhet för att uppväga avsaknaden av en examen.
MBA-ansökan och antagningskrav
Det är inte enkelt att bli antagen till ett MBA-program. Utöver en kandidatexamen ska du även ha ett antal års relevant arbetslivserfarenhet, goda referenser och testresultat från GMAT och TOEFL/IELTS. Anledningen till att det är så svårt att komma in på ett MBA-program är för att utbildningsarrangörerna är noga med kvaliteten på sina utbildningar. En viktig del av ett MBA-program är det nätverk man får efter utbildningen, och det är därför arrangörerna så noggranna i sina urvalsprocesser.
Läs mer om antagningskraven och ansökningsprocessen för MBA.
MBA ranking
Det finns ett flertal olika internationella ackrediteringar och rankingar som kan hjälpa dig i ditt val av MBA-program. Några av de kändaste rankingarna genomförs av affärstidskrifterna Financial Times, The Economist, Business Week och Forbes. Det är dock viktigt att tänka på att dessa listor enbart bygger på de skolor som blivit inbjudna till att delta i undersökningarna. Eftersom det är amerikanska tidskrifter som genomför rankingarna så är det därför många svenska och nordiska skolor som inte finns med på listorna.
Det finns även tre erkända internationella ackrediteringsorgan för MBA-program som utvärderar kvaliteten på de olika utbildningsarrangörernas program. Ackrediteringsprocessen kan vara kostsam för utbildningsarrangörerna. Av den anledning är det därför en hel del arrangörer som avstår från att söka ackreditering.
De tre organisationerna som ackrediterar MBA-program och lärosäten är:
- Association to Advance Collegiate Schools of Business - AACSB
- International European Quality Improvement System – EQUIS
- Association of MBAs - AMBA
Här kan du läsa mer om olika ackrediteringar och rankingar för MBA-skolor.
MBA blogg
Undrar du hur det är att studera en MBA och vad du får lära dig? Vi följde Maria Smith, 2018 års MBA stipendiat på hennes utbildningsresa. Hon berättar vad hon fick göra på utbildningen och hur den hjälpt henne i arbetslivet.
Här kan du läsa Marias MBA-blogg.
Fler frågor?
Här kan du gå in om du vill läsa svaren på de vanligaste frågorna om MBA.