Sök utbildning

Ekonomi för egenföretagare - det här behöver du tänka på

Drömmer du om att driva eget företag men är tveksam kring om du har rätt kunskap för det? Här är våra bästa råd och tips inom ekonomi för dig som vill satsa på din affärsidé.

Ekonomi för egenföretagare

Sitter du på en affärsidé som du vill förverkliga genom att starta eget företag? Din affärsidé kan vara hur briljant som helst, men utan rätt kunskaper inom ekonomi kommer du troligtvis inte ha en långvarig verksamhet. Nedan ger vi dig tips och råd över hur du ska gå till väga för att starta eget. 

Bli egenföretagare

Att starta eget innebär bland annat att du behöver vara beredd på att ta eget ansvar och du behöver även ha koll på både den ekonomiska och den administrativa biten. Fördelen med att bli egenföretagare är att du har möjlighet att styra över tiden samtidigt som du även blir din egen chef. Om du är intresserad av att starta eget finns det ett antal kurser och utbildningar som du kan gå. 

För att kunna bli egenföretagare är även dessa fyra områden viktiga att kunna: 

  • Finansiering 
  • Skatter  
  • Bokföring och redovisning  
  • Budgetering och Ekonomistyrning 

Finansiering 

I produktlivscykelns första steg, det så kallade produktutvecklingsstadiet, kommer du behöva kapital för att kunna omvandla din affärsidé till en färdig produkt. Här gäller det att du är medveten om olika lösningar för att få igång en riktig finansiering. Du kan ta in kapital i företaget genom att låta andra medfinansiera din verksamhet, ta ett nyföretagarlån från banken eller ansöka om ett starta eget-bidrag.

I produktionsutvecklingsstadiet befinner sig varje entreprenör under olika lång tid, tänk igenom noga hur mycket kapital som kommer att behövas för att kunna betala ut löner, köpa licenser och utveckla din produkt.

  Hitta din utbildning inom finansiering här 

Skatter

För att du på ett framgångsrikt sätt ska kunna etablera din verksamhet gäller det att du, eller någon i ditt företag, kan lagar och regler gällande skatter. Till en början gäller det att välja rätt bolagsform, antingen aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma. Dina förutsättningar avgör vilken bolagsform som passar bäst för din produkt. Olika regler gäller för de olika bolagsformerna som alla har olika skatteupplägg. Se till att du vet vad som gäller den dagen din verksamhet startas upp.

Hitta skatteutbildning

Bokföring och redovisning

Enligt svensk lag måste varje affärshändelse bokföras. Detta kan som egenföretagare vara en mindre rolig arbetsuppgift. Men för att ha en god ekonomi gäller det att du på ett strukturerat sätt bokför och redovisar kapital som kommer in och lämnar företaget. Det finns goda möjligheter att outsourca den här typen av arbete då det finns mängder med bokföringsbyråer som kan hjälpa dig och din verksamhet. Med en utbildning i debet och kredit kommer göra att du kommer kunna sköta de mest basala och enkla bokföringsuppgifterna själv.  

Med en grundkurs inom bokföring kommer du lära dig mer om hur en kontoplan ser ut, hur du bokarför affärshändelser, lagar och regler samt hur man läser en balans- och resultaträkning. För egenföretagaren kommer detta vara en stor del av de dagliga arbetsuppgifterna, så se till att du har rätt kompetens innan du sätter igång.

Utbildningar i bokföring och redovisning

Budgetering och ekonomistyrning

Med en budget vet du hur mycket kapital som du har råd att omsätta inom olika tidsspann. Du kan enklare planera verksamheten och du får en uppfattning om vad som skapar lönsamhet. Med en korrekt budgetering ser du till att aldrig bränna för mycket kapital vid något tillfälle. Det kommer alltid nya räkningar vilket en budget ser till att det finns pengar till. När du budgeterar kommer du kunna se till att du har råd att göra de investeringar som krävs för att i slutändan kunna gå med vinst.  

För att effektivt och framgångsrikt driva företag gäller det att du som egenföretagare har kompetens inom ekonomistyrning. För att hållbart driva företag är det viktigt att du har kunskap i hur du medvetet kan styra handlingar för att nå uppsatta mål. Man pratar ofta om resultatstyrning, handlingsstyrning och personalstyrning. Med en utbildning i ekonomistyrning lär du dig metoder inom ekonomisk styrning som kommer att leda till tryggare beslutsfattande.

Kurser i ekonomistyrning

Max Jacobsson

Max Jacobsson

Site Manager (Visa mer)
Max arbetar som Site Manager på utbildning.se med målet att hjälpa människor hitta rätt kompetensutveckling. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. Max skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. Du hittar ofta Max som trendspaningsexpert i artikelserien Heta kompetenser eller som skribent på inspirerande och informativa artiklar om kompetensutveckling. (Mindre)

Om

Max arbetar som Site Manager på utbildning.se med målet att hjälpa människor hitta rätt kompetensutveckling. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. Max skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. Du hittar ofta Max som trendspaningsexpert i artikelserien Heta kompetenser eller som skribent på inspirerande och informativa artiklar om kompetensutveckling.

Annonser