Sök utbildning

Så fångar du publiken – 5 tips på hur du bäst inleder presentationen

Inledningen på din presentation kan vara avgörande för om dina åhörare kommer att fortsätta lyssna aktivt. Vi har tagit fram våra fem bästa tips på hur du inleder en presentation på ett förtroendeingivande och intresseväckande sätt.

Man som håller i presentation

Om du inleder din presentation på ett bra sätt kommer din publik att lyssna uppmärksamt under resten av presentationen. Inledningens uppgift är att väcka intresse hos dem som lyssnar och att bygga upp ett förtroende för dig som presenterar. För att lyckas med en riktigt bra inledning har vi tagit fram våra fem bästa tips på hur du fångar din publik.

Oavsett om du håller en presentation på en stor konferens, inför ledningsgruppen, kollegor du träffar dagligen eller kunder och samarbetspartners så är det viktigt med en stark inledning. Men hur ska du börja? För att din inledning ska bli så träffsäker som möjligt är det bra om du först har en grundläggande förståelse för inledningens vikt och värde vid presentationstillfället.

Få publikens förtroende

De medel, eller argument, som används för att nå fram till en publik inom all typ av kommunikation delas på klassiskt vis in i tre grupper: känslor, karaktär och fakta. Ofta används alla dessa tre medel i olika delar av en presentation, ett tal eller en text. I inledningen är det vanligtvis karaktären som är det dominerande medlet. Här ska du alltså fokusera på att bygga upp ett förtroende för dig som person. 

Väck intresse

Syftet med en inledning är att få dina åhörare att vilja lyssna engagerat under hela presentationen. Mer specifikt handlar det om att dina lyssnare, förutom att vara positivt inställda till dig som presenterar, ska bli mottagliga och uppmärksamma. Du måste alltså väcka deras intresse i början av presentationen, för att sedan kunna bibehålla det. Om du lyckas med de här tre sakerna i inledningen har du skapat de bästa förutsättningarna en riktigt bra presentation – och här finns en rad olika knep som du kan använda dig av.

1. Inled med något personligt

För att vinna dina åhörares förtroende och välvilja behöver de veta något om dig som person. En personlig inledning kan vara att berätta en anekdot om något som hände dig på väg till jobbet, eller att ta avstamp i ett av dina karaktärsdrag som sedan leder in på ämnet. Se till att du har en brygga som på ett snyggt sätt leder in på ämnet du ska prata om.

2. Var vänskaplig

Att visa vänskaplighet kommer att få åhörarna på “din sida” och göra så att de vill lyssna på vad just du har att säga. Det kan handla om att du visar vänskaplighet gentemot din publik, till exempel genom att berömma eller smickra dem. Tänk på att vara måttlig om du använder smicker, så att du inte framstår som onaturlig eller oärlig. Det kan också handla om att väcka din publiks vänlighet gentemot dig genom att visa dig sårbar eller anspråkslös. Ett klassiskt exempel är att berätta att du är nervös eller förväntansfull inför att få presentera inför din publik. Låt även ditt kroppsspråk, tilltal och röstläge förmedla ett vänligt, öppet och avslappnat uttryck.

3. Starta med en nyhet

Nyheter, dagsaktuella händelser och ämnen med nyhetsvärde är effektiva intresseväckare. Att väva in en nyhet i din inledning stärker intrycket av att det du kommer att presentera är relevant och hjälper till att dra in dina lyssnare. Du kan dessutom använda ditt nyhetsexempel som en referenspunkt i resten av din presentation för att göra det lättare för dina åhörare att minnas det du har talat om. Tänk på att använda en nyhet som går att relatera till ditt ämne. Kopplingen behöver inte vara uppenbar, men den måste vara relevant, annars är risken att du snabbt tappar dina åhörare lika snabbt som du fångat dem.

4. Våga vara drastisk

Din inledning ska framkalla engagemang hos din publik, inte bara passivt lyssnande. Att fånga publikens uppmärksamhet är en förutsättning för att de ska bli engagerade. För att effektivt och snabbt fånga publikens uppmärksamhet kan du inleda med något uppseendeväckande eller oväntat. Ett kontroversiellt påstående är ett vanligt sätt att göra en drastisk inledning på. Men se till att hålla dig på rätt sida av gränsen mellan kontroversiellt och stötande eller oväntat och opassande, så att du inte råkar förolämpa din publik.

5. Börja i slutet

Att börja i slutet är ett dramaturgiskt knep som skapar förväntan och nyfikenhet. Börja med att berätta vad dina åhörare kommer att få ut av att lyssna på din presentation. Fokusera på värdeutbytet, snarare än att tala om vad du ska prata om. Kommer dina åhörare kunna göra något annorlunda eller få ett helt nytt perspektiv efter att ha lyssnat på dig? Här är det viktigt att du litar på ditt innehåll och att du har något värdefullt att säga, men tänk på att inte överdriva. Om din presentation inte lever upp till ditt inledande löfte kan du förstöra snarare än att förstärka din egen trovärdighet.

Anpassa inledningen till din publik och ditt innehåll

En effektiv kommunikationsstrategi är alltid situationsbaserad. Därför behöver du ta hänsyn till vad som påverkar dina möjligheter att nå ut med ditt budskap. Inom retoriken brukar man tala om hinder eller restriktioner som du behöver överbrygga. Dessa kan vara till exempel dina åhörares fördomar om dig som talar, att ditt budskap är komplext eller svårbegripligt, eller de uppfattningar dina åhörare redan har med sig i det ämne du ska beröra i din presentation.

En lång eller kort inledning?

Beroende på vilka hinder som finns inför ditt presentationstillfälle kan du behöva göra en längre eller kortare inledning, eller fokusera extra mycket på vissa delar av inledningen. Om du till exempel har ett komplext ämne att presentera kan du behöva göra en längre inledning och inkludera en bra och tydlig bakgrund till det du ska tala om. Om dina åhörare inte känner till dig sedan tidigare kan du behöva fokusera lite extra på att skapa förtroende och vara personlig i din inledning.

Oavsett vilken inledning du väljer så är ett bonustips att återanknyta till inledningen i slutet av din presentation för att avrunda det hela på ett riktigt snyggt och säkert sätt. Se även våra 10 tips för en proffsig PowerPoint-presentation, för en komplett och visuellt tilltalande presentation.

Bli ett retorikproffs – hitta din retorikkurs här


Annonser