Som djurskötare har du till ansvar att se till att djur och gårdar bli omhändertagna på ett bra sätt. Beroende på din arbetsplats kan vilka djur du arbetar med variera, men vanligt är att djurskötare har hand om exempelvis fjäderfä, köttdjur, grisar, får och ungdjur.
Det är vanligt att djurskötare är anställda på gårdar, men det finns även djurskötare som väljer att arbeta som avbytare. Många avbytare har en egen firma och arbetet genomförs ofta på mjölkgårdar.
Förslag på vidareutbildning för dig som djurskötare
Som djurskötare behöver du vara empatisk och eftersom arbetet ofta genomförs ensam och under hög tidspress behöver du även vara duktig på att fatta snabba beslut. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på att arbeta under tidspress och planera din arbetsdag kan en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.
Om du har ett eget företag är det viktigt att ha kunskap om ekonomi, bokföring och redovisning för att undvika att göra kostsamma misstag. Tänk på att regler och lagar ständigt förändras och det är därför viktigt att du har aktuella kunskaper. Det kan även vara bra för dig som egenföretagare att ha kunskap inom exempelvis försäljning och marknadsföring för att nå ut till fler kunder.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som djurskötare funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef och ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet för att utbilda dig.
Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör också med dina kollegor, det kan hända att de har tips på utbildningar de tror skulle passa dig.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer du som djurskötare att ha medelgoda möjligheter till jobb både på lång och på kort sikt. Minst är konkurrensen om du som djurskötare har riktat in dig på lantbruksdjur medan konkurrensen är hårdare för djurskötare som arbetar med hästar och husdjur.
Många djurskötare går i pension under de kommande åren, men jordbruket sysselsätter idag färre personer och det är inte säkert att alla pensioneringar kommer att ersättas. Om du som djurskötare vill bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden kan det därför vara bra att vidareutbildas och bredda dina befintliga kunskaper.
Relaterade yrken
[Facebook:recommend]