En fastighetstekniker, alternativt Fastighetsskötare, fastighetsvärdar och fastighetsförvaltare,
kan vara anställd av fastighetsbolag eller företag som säljer tjänster till fastighetsbolag. Kommuner är också vanliga arbetsgivare för en fastighetstekniker.
En fastighetstekniker har hand om en fastighetens drift, skötsel samt underhåll av de tekniska systemen. Att vara serviceinriktad och en god problemlösare är viktiga egenskaper för en fastighetstekniker, liksom kompetens inom exempelvis styr- och reglerteknik.
Förslag på utbildningar
Moderna fastigheter har avancerade, datorstyrda system för att inomhusklimatet ska vara behagligt, samtidigt som energiförbrukningen ska hållas så låg som möjligt. För att sköta dessa system krävs kunskaper om styr- och reglerteknik, hur systemen ska underhållas, justeras och repareras.
Drifttekniker är en annan vanlig yrkestitel för dem som jobbar med den här typen av uppgifter. I jobbet ingår också att kontrollera brister i isolering och bevaka så att det inte uppstår oväntat hög energiförbrukning. Även felsökning är en del av jobbet. Då du som fastighetstekniker möter många olika människor under en arbetsdag är det viktigt att vara serviceinriktad. Om du vill bli ännu bättre på att ge god service kan en kurs inom kundbemötande vara något för dig.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Jobbmöjligheterna är störst för personer som, förutom den efterfrågade tekniska kompetensen, även har god känsla för service eftersom kundkontakter är vanligt förekommande. Vanligtvis krävs som lägst gymnasieutbildning inom exempelvis VVS och fastighet, teknik eller el- och energi.
När du ska välja utbildning är det bra att först se över vilka kunskapsluckor du har och var du skulle kunna bli ännu bättre. Är du osäker på vilken utbildning som skulle kunna vara aktuell för dig kan du höra om dina kollegor har tips på någon utbildning de tidigare deltagit i som var lärorik. Kanske har din chef också tips på utbildningar som skulle kunna komplettera dig i din yrkesroll.
Framtidsutsikter
Efterfrågan på fastighetstekniker påverkas positivt av ett ökat byggande. Även fortsatta krav på energieffektivisering och modernisering av fastigheters styr- och reglersystem påverkar arbetsmarknaden för fastighetstekniker positivt, men har också lett till högre kompetenskrav.
Det är för få som utbildar sig inom området för att täcka efterfrågan på arbetsmarknaden. Dessutom är medelåldern i yrkesgruppen hög och många fastighetstekniker går i pension under de närmaste åren vilket skapar fler jobbmöjligheter för fastighetstekniker.
Relaterade yrken
« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö