En lokförare ansvarar tillsammans med den övriga tågpersonalen för säkerheten ombord på tåget. Det är viktigt att du som lokförare kan lösa problem som uppstår snabbt och att du är stresstålig. Inför avfärd är det lokföraren som ser till att bromsarna har ställts in och att den tekniska utrustningen är påslagen.
Förslag på vidareutbildning för dig som lokförare
Du som lokförare har ett stort ansvar och det krävs att du har den rätta kompetensen för att arbetet ska utföras så säkert som möjligt. Mycket av en lokförares arbete genomförs i ensamhet, särskilt om du arbetar på godståg. Om du kör persontåg har du dock kontakt med tågets passagerare och kan gynnas av en vidareutbildning inom kommunikation eller kundbemötande. Det kan även vara positivt att ha goda språkkunskaper då vissa av tågets passagerare kan komma från andra länder än Sverige. Utöver svenska och engelska är det bra att behärska fler språk.
Som lokförare ger du även information till passagerarna via tågets högtalare. Om du känner dig osäker på detta kan du som lokförare välja att läsa en utbildning inom presentationsteknik eller retorik.
Arbetet som lokförare är emellanåt stressigt och du måste kunna fatta snabba beslut och agera utefter den situation du ställs inför. Som lokförare är det därför bra att vidareutbildas inom exempelvis personlig effektivitet eller lära dig att hantera stressiga situationer genom en kurs i stresshantering.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som lokförare bestämt dig för att du vill vidareutbildas inom din yrkesroll är ett första steg att lyfta frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare finansierar utbildningen eller att du har möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att delta i utbildningen.
När du ska bestämma vilken slags utbildning du ska läsa bör du börja med att fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du fråga dina kollegor eller din chef, kanske har de deltagit i en utbildning som varit särskilt lärorik och som kan passa även dig.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer lokförare att möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt. Inom yrket råder en hög medelålder och under de kommande åren beräknas många lokförare gå i pension. Detta, tillsammans med det faktum att färre personer väljer att utbilda sig till lokförare, leder till att antalet arbetstillfällen för kompetenta lokförare blir fler.
[Facebook:recommend]