Det är vanligt att löne- och personalassistenter på mindre företag arbetar med frågor rörande både personal och lön. Om du arbetar på ett större företag är det vanligt att istället specialisera sig på ett särskilt område. Beroende på din arbetsplats varierar arbetsuppgifterna, men vanligt är att löne- och personalassistenten arbetar med uträkning av löner, administration av anställningar, utskrift av arbetsgivarintyg samt frågor rörande ledighet och övertid. Det är viktigt att du som löne- och personalassistent är noggrann och att du är duktig på att arbeta strukturerat.
Förslag på vidareutbildning för dig som löne- och personalassistent
Ekonomi | |
/ | |
Juridik | |
/ | |
Personlig effektivitet | |
/ | |
/ |
Det är viktigt att du som löne- och personalassistent har kunskap om arbetsrätt och de rådande lagarna för lön, skatt och moms. Tänk på att lagar och regler förändras över tid, vilket innebär att du som löne- och personalassistent måste vidareutbildas under hela karriären för att hålla dina kunskaper aktuella. Det räcker inte med att förlita dig på kunskaper du fått för flera år sedan.
Som löne- och personalassistent kan du gynnas av att utbilda dig inom ekonomi, HR-frågor eller juridik. Det är också bra om du har datorvana och goda kunskaper inom Microsoft Office.
Arbetet som löne- och personalassistent kan stundtals vara stressigt och du behöver kunna hantera många olika arbetsuppgifter samtidigt. Om du som löne- och personalassistent känner att du skulle vilja bli bättre på att hantera stress och lära dig att planera ditt arbete på ett bättre sätt kan kurser inom stresshantering eller personlig effektivitet vara något för dig. Under en sådan kurs får du kunskap och verktyg för att undvika stressrelaterade sjukdomar eller utbrändhet.
Om du som löne- och personalassistent vill ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter eller siktar mot en chefsroll på din arbetsplats kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare kurs som riktar in sig på ett av ledarskapets många delar.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som löne- och personalassistent funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan den innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig för att utbilda dig.
Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Fråga även dina kollegor om de har tips på utbildningar som de tror skulle passa dig.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det att råda hård konkurrens om tjänsterna som löne- och personalassistent både på kort och på lång sikt, bland annat på grund av en minskad efterfrågan. Beroende på var i landet du arbetar varierar konkurrensen om jobben. Om du som löne- och personalassistent vill öka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden och ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter är vidareutbildning något för dig.
Relaterade yrken
[Facebook:recommend]
« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom ekonomi
« Tillbaka till Karriärguidens startsida