Som servitör kan du arbeta i restauranger, barer och på hotell. Arbetsuppgifterna består huvudsakligen i att ge gästerna bra service och du bör kunna ge råd om exempelvis passande dryck samt alternativ för allergiker. När en gäst ätit klart är det du som servitör som har ansvar för att ta betalt och duka bord på nytt. Efter dagens slut räknar du som servitör av kassan.
Förslag på vidareutbildning för dig som servitör
Som servitör behöver du ha en god servicekänsla och ge varje gäst ett gott bemötande. Du behöver även vara noggrann och kunna samarbeta med dina kollegor på ett bra sätt. Om du som servitör vill bli bättre på att bemöta människor kan en kurs inom kundbemötande vara något för dig. En kurs i teambuilding kan även hjälpa till att stärka arbetsgruppen och få er att arbeta mer sammansvetsat och effektivt.
Arbetet som servitör förläggs ofta på kvälls- och helgtid. Du behöver vara flexibel och när många gäster kommer på samma gång kan yrket bli stressigt. För att lära dig att hantera stress och planera din arbetsdag på ett bra sätt kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering vara lämplig.
Om du som servitör vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan en ledarskapsutbildning passa dig. Du kan välja att antingen läsa en längre och mer omfattande ledarskapsutbildning eller en kortare ledarskapskurs. Under en kortare kurs får du möjlighet att fokusera på en av ledarskapets delar, exempelvis stresshantering eller personlig effektivitet. Om din dröm är att en dag ha en egen restaurang eller bar behöver du ha goda kunskaper inom ekonomi, redovisning och bokföring för att undvika att göra kostsamma misstag.
Talar du mycket engelska – eller något annat språk – i ditt yrke? På en restaurang kan det dyka upp gäster från jordens alla hörn. En språkkurs kan hjälpa dig att kommunicera mer världsvant, oavsett vilken nivå du befinner dig på idag.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som servitör funderar på att vidareutbilda dig bör du först fundera över vilken slags utbildning du tror skulle passa dig. Det finns allt ifrån kortare kurser till längre utbildningar och vissa av utbildningarna kan bedrivas på distans.
Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig. Ta även reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan det innebära att du får vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer servitörer att möta en medelgod arbetsmarknad både på kort och på lång sikt. Det finns många som vill arbeta inom restaurangbranschen, men eftersom det blir allt vanligare att äta på restaurang väntas efterfrågan öka. Det är vanligt att servitörer lämnar yrket efter ett par år. Om du som servitör är redo för att ta nästa steg i din karriär kan vidareutbildning vara något för dig.
Relaterade yrken
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom hotell, restaurang & turism
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö