Sök utbildning

Vidareutbildning för undersköterska

Arbetar du som undersköterska och funderar på att vidareutbilda dig? I den här artikeln har vi samlat tips på hur du kan fortsätta utvecklas i din yrkesroll. 

Vidareutbildning för undersköterska

Det är vanligt att undersköterskor arbetar på äldreboenden, sjukhus eller inom hemsjukvården. Undersköterskor återfinns ofta inom den offentliga sektorn, men det finns även många undersköterskor som arbetar i privat verksamhet. Arbetet ställer höga kvar på din empatiska förmåga och du behöver vara positiv och ansvarstagande. Du behöver dessutom kunna rapportera och dokumentera hälsotillståndet hos personerna du vårdar.

Vanliga arbetsuppgifter för undersköterskor är exempelvis såromläggning, städning, matlagning och att hjälpa till med den personliga hygienen.


Förslag på vidareutbildning för dig som undersköterska


En undersköterska har ett stort ansvar och det är viktigt att du har hög professionalism och kompetens. Som undersköterska kan du välja att specialisera dig exempelvis inom barn och ungdomars hälsa, psykisk ohälsa eller akutsjukvård. För undersköterskor som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen kan en ledarskapsutbildning ge de rätta verktygen och kunskaperna för att coacha de egna medarbetarna.

Som undersköterska är det bra att ha kunskap om första hjälpen och hjärt- lungräddning. Tänk på att det är viktigt att underhålla dina kunskaper, trots att du läste en utbildning inom området för ett par år sedan är det bra att läsa utbildningen igen för att det du lärt dig inte ska falla i glömska.

Du kan även välja att läsa en utbildning där du får möjlighet att utvecklas i din yrkesroll och få nya insikter om din yrkesroll. Du kan exempelvis lära dig mer om konflikthantering, stresshantering eller personlig effektivitet. Dessa utbildningar kan öka din arbetsglädje i det viktiga men ibland också slitsamma arbetet som undersköterska.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du är intresserad av att vidareutbildas och utvecklas i rollen som undersköterska är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Börja med att ta upp frågan med din chef och ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får möjlighet att läsa utbildningen på arbetstid eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Är du osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du höra med dina kollegor eller din chef om de läst en utbildning som de tror skulle passa även dig. Om ni är flera på din arbetsplats som har samma utbildningsbehov är det möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass har undersköterskor goda möjligheter till jobb både på lång och kort sikt, med vissa regionala skillnader. Med erfarenhet och relevant utbildning ökar du dina möjligheter att få jobb eller att ta klivet från timanställd till heltidsanställd undersköterska.

Behovet av undersköterskor väntas öka dels eftersom färre väljer att utbilda sig till inom yrket samtidigt som befolkningen blir äldre. Undersköterskor som vill arbeta med äldre möter en ljusare arbetsmarknad än de som vill arbeta på sjukhus eller mottagningar. Genom att utbilda dig och bredda dina kunskaper ökar du möjligheterna att få jobb.

Relaterade yrken

« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser