Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Sök utbildning 👉

AI & Juridiken – Del 1

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6
Pris
9 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
10 oktober, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6
Pris
9 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
10 oktober, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 9 500 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: AI & Juridiken – Del 1

Artificiell intelligens slår just nu igenom med full kraft i vårt samhälle. Men vad är AI? Hur hänger AI ihop med digitaliseringen av samhället? Vad innebär det i ett rättsligt perspektiv om vi i vår organisation använder eller planerar att börja använda AI? Vilka rättsregler är tillämpliga vid utveckling och användning av AI? Hur ser de befintliga och kommande regelverken ut på AI-området? Vilken rättspraxis finns? Och, vad behöver man tänka på som jurist, upphandlare eller utvecklare när organisationen ska börja använda AI?

Vi inleder utbildningen med att förklara vad AI är, där vi går igenom dess historia, bakgrundoch definition, centrala begrepp, såsom maskininlärning, algoritmer och automatisering, AI-värdekedjan samt samhälleliga aspekter kring AI och digitaliseringen. Att behärska det tekniska språket och förstå vad de olika koncepten betyder är det första steget, om vi ska kunna prata om dess risker, som exempelvis diskriminerande AI, och möjligheter ur ett rättsligt perspektiv.

Därefter går vi igenom de befintliga rättsreglerna som blir generellt tillämpliga vid utveckling, upphandling och användning av AI. Vi berör bland annat immaterialrätt, dataskydd, upphandlingsrätt och IT-avtalsrätt. Vi berör även rättsregler som är särskilt tillämpliga för offentlig sektor, såsom sekretess, offentlighet, bevarande och regelverken kring automatiserat beslutsfattande. 

Under eftermiddagen kommer vi gå igenom aktuell rättspraxis relaterad till AI och framför allt beskriva ett rättsfall från Göteborg där Charlotta inom ramen för sin forskning testade hur domstolarna de facto hanterade algoritmer som bevismedel. Genom att stämma Göteborgs stad för en olaglig, och felaktig, användning av en algoritm för skolplaceringar kunde hon visa på att den enskilde medborgaren står rättslös i relation till den offentliga institutionensom tillämpat ett algoritmiskt beslutsfattande, då det är närmast omöjligt att bevisa innehållet av ett algoritmiskt system som man inte har tillgång till. Vi kommer även beröra hur det juridiska arbetet påverkas av AI, och prata om några AI-baserade arbetsverktyg.

Vi avslutar dagen med några praktiska case, där deltagarna får arbeta med ett konkret fall och överväga vilka rättsliga frågor som behöver beaktas och vilka åtgärder som behöver vidtas i den aktuella situationen. Dagen avrundas med en genomgång av gruppernas slutsatser.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

10 oktober, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

19 februari, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som sedan tidigare saknar eller har en begränsad erfarenhet av AI & Juridiken, och som vill orientera dig i de rättsliga frågorna som blir aktuella vid utveckling, upphandling och användning av AI. Utbildningen har en praktisk inriktning och är därför främst av intresse för praktiserande jurister inom privat och offentlig sektor, men även för upphandlare, inköpare samt personer som arbetar med digital innovation och utveckling.

Kursinnehåll

  • Vad är AI? – historia, centrala begrepp, värdekedjan
  • AI som diskriminerar & hallucinerande
  • AI & Juridiken – generellt tillämpliga rättsregler
  • AI för offentlig sektor – särskilda rättsregler att beakta
  • AI i rättspraxis – några utdrag
  • Hur påverkas det juridiska arbetet? – roll och identitet
  • AI-baserade arbetsverktyg
  • Praktiska case – AI och rättsliga implikationers

Föreläsare

Christina Wikström

Advokat & Managing Partner
Wikström & Partners Advokatbyrå AB

Charlotta Kronblad

Jurist och forskare
Handelshögskolan

Plats

Stiftelsen Fakultetskurser

Funckens gränd 1, Gamla stan

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.

Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om AI & Juridiken – Del 1, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights