Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Sök utbildning 👉

AI & Juridiken – Del 2

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6
Pris
9 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
12 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6
Pris
9 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
12 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 9 500 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: AI & Juridiken – Del 2

Artificiell intelligens (AI) har varit ett av de mest trendande ämnesområdena de senaste åren. Utvecklingen har gått i rasande takt, och AI får ett större och större genomslag i vårt samhälle. För att kunna hantera de risker och utmaningar som verksamheter ställs inför vid anskaffning, utveckling och avtal om AI, är en grundläggande förståelse för AI och dess rättsliga implikationer av stor betydelse. 

I denna praktiska fördjupning av AI & Juridiken kommer vi genom ett praktiskt förhållningssätt att fördjupa oss i olika rättsliga och kommersiella frågor kopplat till anskaffning, utveckling, upphandling och avtal om AI. Vi kommer inleda dagen med att gå igenom det ekosystem som AI verkar inom, AI-värdekedjan och den tekniska ”stacken”, i syfte att bilda en grundläggande förståelse för dessa koncept inför den fortsatta presentationen under dagen.

Vi fördjupar oss sedan i befintliga rättsregler kopplat till AI, och kommer särskilt att fördjupa oss i rättsliga aspekter kopplat till hur dataskydd och immaterialrätt förhåller sig till AI. Vi kommer även fördjupa oss i nya regelverk på AI-området, i form av AI-förordningen, AI Liability Directive och Product Liability Directive. Vi kommer anlägga ett praktiskt förhållningssätt till AI-förordningen, där vi fördjupar oss i förordningens koncept och rättsliga implikationer utifrån olika praktiska exempel, med koppling till AI-värdekedjan. Vi kommer även beröra hur andra jurisdiktioner har valt att hantera AI ur ett rättsligt perspektiv, och lyfta fram ett antal exempel. 

Vi kommer fortsätta med en introduktion till regler om tillgång till och delning av data. Data som en resurs utgör en grundpelare för utvecklingen av AI, och det finns därför särskild anledning att beröra rättsliga frågor kopplat till data som en förutsättning för utveckling och användning av AI. Vi kommer i denna del särskilt belysa dataförordningen som trädde i kraft i februari 2024, och som bland annat innehåller bestämmelser om tillgång till och delning av data vad gäller så kallade IoT-produkter. 

Under den senare delen av dagen kommer vi att fördjupa oss i praktiska frågor kopplat till AI-projekt och former för anskaffning av AI, upphandling och avtal om AI, samt nyckelregleringar och fallgropar vid avtalsskrivande. Vi kommer fortsätta med en genomgång om vad juristfunktionen gör idag, där vi fokuserar på praktiska medtag. Vi kommer bland annat att prata om AI-strategier, AI-policys, hur verksamheter bäst förbereder sig för AI-förordningen samt avsluta med en workshop, där deltagarna får möjlighet att omsätta sina lärdomar från dagen.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

12 november, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

11 april, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som sedan tidigare har minst en grundläggande kunskap om AI & Juridiken, och som vill fördjupa dig i de rättsliga frågorna som blir aktuella vid utveckling, upphandling och användning av AI. Utbildningen har en praktisk inriktning och är därför främst av intresse för praktiserande jurister inom privat och offentlig sektor, men även för upphandlare, inköpare samt personer som arbetar med digital innovation och utveckling.

Kursinnehåll

  • AI-värdekedjan, ekosystemet och den tekniska ”stacken”
  • AI och immaterialrätt – rättigheter till tekniken, data och output
  • AI och dataskydd – grundläggande principer, rättslig grund och den registrerades rättigheter ur ett AI-perspektiv
  • AI-förordningen
  • AI Liability Directive & Product Liability Directive
  • Global utblick – rättsliga initiativ utanför EU
  • Tillgång till och delning av data – särskilt om IoT och Dataförordningen
  • AI-projekt och anskaffning av AI
  • Upphandla och avtala om AI
  • Vad gör juristfunktionen idag?
  • Workshop

Plats

Stiftelsen Fakultetskurser

Funckens gränd 1, Gamla stan

Tid & plats

2024-11-12 kl.9.30 - 16.30

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.

Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organis

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om AI & Juridiken – Del 2, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights