Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Sök utbildning

Antikorruption i praktiken

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
26 mars, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
26 mars, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 8 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Antikorruption i praktiken

Korruption, infiltration och otillbörlig påverkan ökar i Sverige och har blivit ett prioriterat ämne, inte bara kopplat till ekonomisk och organiserad brottslighet utan även till ESG (Environmental, Social, and Governance). Kursen syftar till att ge deltagarna verktyg för att arbeta systematiskt och mätbart med antikorruption i både privata och offentliga verksamheter.

Kursen går igenom begrepp, lagar och regelverk, samt aktuella modus och rättsfall i Sverige. Fokus ligger dock på praktisk tillämpning och övergripande styrning genom ledningssystem (governance). Detta inkluderar riskbedömning, due diligence, rapportering, visselblåsning, samt identifiering av vanliga utmaningar och framgångsfaktorer för ett effektivt och systematiskt antikorruptionsarbete.

Varför en kurs i antikorruption?

Den aktuella utvecklingen i Sverige visar att korruptionen ökar, ofta beskriven i termer av otillbörlig påverkan eller infiltration och är ofta en möjliggörare för annan brottslighet. Enligt Europol använder sig 60% av den organiserade brottsligheten av korruption för att bedriva kriminell verksamhet, vilket sträcker sig från upphandling till rekrytering, genom hela näringslivet och offentlig sektor.

Samtidigt finns det, eller kommer snart att finnas, lagkrav gällande affärsetik, såsom hållbarhetsrapportering (CSRD/ESRS) och tredjepartsrisk (CSDDD), som kräver att verksamheter redovisar hur de hanterar olika processer, inklusive antikorruption.

Att arbeta förebyggande och säkerställa ett effektivt skydd mot olika risker för korruption i en verksamhet är svårt. Detta beror på utmaningar med att definiera vad som faktiskt är korruption, identifiera möjliga risker, samt vad ett ledningssystem mot mutor och korruption ska innehålla, hur det kan mätas samt vilka resultat det ger. 

Syftet med kursen är att ge en aktuell bild av korruptionsrisker samt att tillhandahålla verktyg och bästa praxis för att utveckla ett systematiskt och reviderbart ledningssystem mot mutor och korruption. Kursen strävar också efter att sätta detta i ett sammanhang av annan ekonomisk brottslighet och integrera det i ett bredare risk- och ESG-arbete.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

26 mars, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Kursen vänder sig till funktioner inom compliance, internrevision, hållbarhet, men också upphandling och leverantörshantering, risk management, ekonomi och HR.

Kursinnehåll

  • Aktuell riskmiljö, modus och rättsfall
  • Kopplingen korruption, ekonomisk och organiserad brottslighet samt ESG
  • Best practice och ledningssystem: väsentliga processer och rutiner
  • Att vinna gehör och skapa internt ägarskap för antikorruption
  • KPI:er och mätetal

Föreläsare

Louise Brown

Director, finansiell brottsprevention
Advisense AB

Plats

Stiftelsen Fakultetskurser

Funckens gränd 1, Gamla stan

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.

Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Antikorruption i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights