Sök utbildning

Klädsömnadslinjen

Längd
13 tillfällen
Pris
14 750 SEK Momsfri
Nästa kurstillfälle
21 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
13 tillfällen
Pris
14 750 SEK Momsfri
Nästa kurstillfälle
21 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

Klädsömnadslinjen

Linjen Klädsömnad - redesign och återbruk är förlagd till en termin och riktar sig till dig som kan sy och har ett brinnande intresse för kläder och hållbarhet och vill lära dig möjligheterna inom textilt återbruk och att re-konstruera kläder - redesign.

På den här linjen i klädsömnad utvecklar du dina sömnadskunskaper, kreativitet och kunskap om återbruk och redesign. Vi arbetar praktiskt med egna sömnadsprojekt, lär oss mönsterkonstruktion utifrån grundmallar och tar del av aktuella föreläsningar, inspirerande studiebesök och gästlärare. Avslutningsvis summerar du dina nyvunna kunskaper i ett projektarbete.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

21 februari, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

Förkunskaper

Du kan sy och behärskar en symaskin.

Målgrupp

Linjen vänder sig till dig som har sömnadsvana och ett brinnande intresse för kläder och hållbarhet och har ett engagemang för att ta till vara våra resurser och spara på enegi och skapa hållbara val inom textilkonsumtion. 

En utbildning för dig som vill bygga en grund inför fortsatta studier inom modedesign/klädsömnad/teaterkostym med hållbarhet i fokus eller söka dig till yrken där kompetens inom området är en merit.

Det är även en fördjupningskurs för dig som är intresserad av sömnad och vill utveckla din egen unika stil/garderob med kunskaper i redesign och återbrukstekniker för att bidra till hållbara val.

Kursinnehåll

Klädsömnadslinjen med fokus på slow fashion, remake och återbruk ger dig kunskaper och verktyg för att rekonstruera och återbruka plagg som ett hållbart och mer miljövänligt alternativ till att köpa nya plagg. Tonvikten ligger på egen produktion och praktiskt arbete med egna projekt. Deltagaren utför övningsmoment som ingår i kursplanen och arbetar med ett individuellt projekt under handledning. Linjens slutmål är de individuella projekt deltagarn arbetar med under terminen och som slutredovisas tillsammans med deltagare och kursledare.

I utbildningen ingår:

  • Sömnad
  • Mönsterkonstruktion från grundmallar
  • Detaljsömnad - blixtlås, fickor, kragar, manschetter m.m.
  • Drapering som skissmetod
  • Lagningstekniker
  • Designprocessen
  • Materiallära
  • Inblick i hållbarhetsprocesser genom föreläsningar och gästlärare.

Upplägg

Utbildningen ges på fredagar 10.00 – 16.00. Utbildningen pågår under 13 veckor och omfattar 91 lärarledda lektionstimmar, därutöver förväntas du avsätta ytterligare ungefär 3-4 timmar per vecka för egenstudier med de hemuppgifter som ingår i utbildningen. 

Kursens mål

Syftet med linjen är att öka kunskapen i klädsömnad med fokus på återbruk och remake och ger möjlighet att utforska dina idéer och få metoder för hur du kan arbeta hållbart med sömnad och rekonstruktion för tillverkning av kläder. Utgångspunkt för utbildningen är att återanvända plagg och textilier i stället för att köpa nyproducerade kläder. Målet är även att stärka medvetenhetenheten om klädindustrins klimatpåverkan och olika hållbarhetsprocesser.

Folkuniversitetet Stockholm
Kungstensgatan 45
113 59 Stockholm

Folkuniversitetet

Vi har hundratals yrkesrelaterade kurser och utbildningar som gör din tid på jobbet mer givande, förverkligar dina framtidsplaner eller flyttar dig till en ny lönenivå. Helt enkelt höjer ditt attraktionsvärde på arbetsmarknaden. Folkuniversitetet startade redan 1933 då en grupp studenter...

Läs mer om Folkuniversitetet Stockholm och visa alla utbildningar.

Highlights