Kursbeskrivning
Om uppdragsutbildning
Lunds universitet erbjuder kompetensutveckling till anställda inom företag, myndigheter och organisationer i form av uppdragsutbildning, som din arbetsgivare bekostar.
Konst, kultur och hälsa, 7,5 hp, kvartsfart
Kursens syfte
Syftet med utbildningen är att ge de studerande fördjupande kunskaper om konst, kultur och estetik som resurs inom hälso-, vård- och omsorgsarbete. Stor vikt läggs vid ny vetenskaplig forskning om hur engagemang i konstarterna kan främja hälsa, välbefinnande, läkande och rehabilitering. Kursen anlägger såväl medicinska som humanistiska perspektiv på människan och hennes förmåga at skapa och uppleva skönhet och mening i en hälso- och vårdkontext. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment.
Kursens innehåll
Kursen ger teoretisk förståelse och praktisk kunskap inom fältet konst, kultur och hälsa, utifrån medicinska och humanistiska perspektiv. Innehållet omfattar historiska perspektiv på kultur och hälsa, nutida forskningsrön om konstarternas effekter på hälsa, välbefinnande, läkande och rehabilitering, olika metoder för att mäta sådana effekter, samt medicinska och filosofiska perspektiv inom fältet. Kursen ger kunskap och erfarenhet i att både utöva och uppleva olika konstformer, såsom bildkonst, musik, litteratur samt dans och rörelse. Ett viktigt fokus är hur skapande och estetiska upplevelser praktiskt kan förmedlas i olika sammanhang, både i vårdmiljöer, på kulturinstitutioner och i vardagen. Kursen tar också upp den estetiska upplevelsens särart samt aspekter som skönhet, mening, närvaro, tolkning och inlevelser. Vidare berör kursen pedagogik, vägledning, gruppdynamik, projektutvärdering samt etiska frågeställningar. Kursens upplägg och innehåll reflekterar utvecklingen inom kultur och hälsa-fältet de senaste åren i Sverige, i Norden och internationellt. En stor mängd vetenskapliga studier, liksom rapporter från Världshälsoorganisationen och andra aktörer, har visat på konstarternas och kulturens reella och potentiella roll för hälsa och välbefinnande och därmed också för samhällsekonomin. I Sverige, Danmark och Norden i övrigt har flera regioner nu inrättat permanenta insatser för att utveckla och implementera kultur och hälsa-perspektiven inom hälsa, vård och omsorg, bland annat med fokus på mental hälsa och främjande av folkhälsa. Kursen förmedlar kunskaper och färdigheter som behövs för att förverkliga detta syfte.
Kursens lärare
- Anders Ohlsson, professor i litteraturvetenskap, Lunds universitet
- BirgitÆrenlund Bundesen, överläkare vid Psykiatrisk center Amager, Köpenhamn
- Eva Bojner Horwitz, professor i Musik och hälsa vid Akademin för musik, pedagogik och samhälle, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, affilierad till Inst. för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
- Peter Bjørn Franceschi, bildkonstnär, Psykiatriskcenter Amager, Köpenhamn
- Stine Lindahl Jacobsen, docent i musikterapi, Aalborg Universitet
Pris
Avgiften per deltagare är 11 000 kr exkl. moms.
Förkunskapskrav
Kandidatnivå eller motsvarande. Behörighet bedöms individuellt. En viktig utgångspunkt är den studerandes har tidigare kunskaper och erfarenheter samt nuvarande arbetssammanhang där kultur och hälsa-perspektiv kan implementeras. Aktivt kunskapssökande, reflektion och dialog har en viktig roll i kursen.
Målgrupp
Kursen vänder sig till personal inom vård och socialt arbete samt personal och vid kulturinstitutioner. Deltagare i uppdragsutbildning måste utses av sin arbetsgivare.
Tid & plats
16-17 sept, 7-8 okt, 11-12 nov och 2 dec 2021.
Alla dagar kl. 09.00-16:00.
Examen, diplom m.m.
7,5 hp.
Intresseanmälan
Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Det betyder att våra uppdragsutbildningar, eller kompetensutveckling för yrkesverksamma som arbetsgivaren betalar, ligger i absolut framkant. Vi har lång erfarenhet av att anpassa universitetets kunskap och forskningsresultat till dagens krav...