Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Sök utbildning 👉

Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning

Längd
6 dagar
Pris
19 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
15 oktober, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-07
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
6 dagar
Pris
19 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
15 oktober, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-07
Utbildningsform
Öppen utbildning
Från 19 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning–

Från primärvård till komplexa ärenden i specialistpsykiatri

Kurskod HT 2024 RA3524

Ackrediterad som 1 av 6 fördjupningskurser inom Forensisk psykologi, Funktionshindrens psykologi, Hälsopsykologi, Klinisk barn- och ungdomspsykologi, Klinisk vuxenpsykologi, Missbruks- och beroendepsykologi, Neuropsykologi och Psykologisk behandling/psykoterapi.

Kursen kan godkännas för en enskild STP-psykolog som genomgår andra specialiseringar, detta utifrån individuell bedömning av övriga meriter. 

6 Heldagar. Hemuppgifter lämnas ut i samband med utbildningsdag 1, 3 och 5.

Efter kursen ska psykologen känna sig trygg med att komma med bedömningar, förslag på åtgärder och kliniskt förankrade behandlingsrekommendationer som passar i arbete inom hälso- och sjukvård.

Om utbildningen

Syftet är att fördjupa kunskaper kring bedömning, utredning och diagnostik. Psykologer behöver god kännedom kring de mest välanvända och beforskade instrument som idag används i den kliniska vardagen. Diagnostisk kompetens och förmåga att värdera symtomatologi utifrån evidensläget är en förutsättning för att kunna arbeta inom hälso- och sjukvård.

Här ges psykologen en möjlighet till fördjupad träning inom diagnostik och informationsinsamling och rekommendationsarbete. Detta är nödvändigt för att kunna verka i en klinisk vardag som ofta domineras av komplexa ärenden med patienter med sociala svårigheter, missbruk, nedsatt kognitivt fungerande och en flora av psykiatriska symtom. Psykologens kompetens kring beteenden och funktion av beteenden kan därmed användas som en plattform för att kunna värdera symtom för att säkerställa diagnostiska resonemang. Kursen ger fördjupad kunskap kring differentialdiagnostik och komplexa ärenden för att kunna föra dessa typer av resonemang och vilket främjar teamarbete med andra yrkeskategorier.

Sammanfattningsvis syftar kursen till att fördjupa och ge erfarenhet av arbete kring patienter från 15 år och uppåt med olika funktionsnedsättningar. Att göra bedömningar och utredning när individen har nedsatt kognitiva förmåga, bristande i funktionsnivå både affektivt, emotionellt och kognitivt samt förbättra informationsinsamlandet och systematiserandet för att arbeta för att psykologen i klinisk verksamhet ska kunna känna trygghet i diagnosställandet samt föra resonemang med kliniker av annan yrkesbakgrund. Allt detta inom ramen för evidensbaserade metoder och psykologisk praktik.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

15 oktober, 2024

  • Öppen utbildning
  • Malmö
  • Sista ansökan: 2024-10-07

Målgrupp

Målgrupp är leg psykolog som arbetar med ungdomar från 15 år samt vuxna inom kliniska verksamheter, psykiatri, habilitering, primärvård och företagshälsovård. Legitimerade psykologer inom verksamhet där diagnostisk kompetens är central, specialistpsykiatri, vårdcentral, företagshälsovård eller liknande verksamhet där diagnostik och remittering är en viktig del av arbetsuppgifterna.

Kursinnehåll

Upplägget vilar på teoretisk och klinisk grund och sträcker sig över 6 heldagar. Kursen inkluderar både teoretiska och praktiska moment och innefattar tre block

Dag 1-2:Från de historiska till de moderna aspekterna på diagnostik samt psykologens roll i arbetet.

Arbeta med klinisk bedömning från kriteriebaserad till prototypal diagnostik samt integrera HiTop och RDOC

Dag 3–4:Differentialdiagnostik, vad är det och hur ska vi förstå det. 
Att integrera kunskaper om ungdomar och unga vuxna samt att se hur kognition, personlighet och kontext interagerar för att kunna genomföra psykiatrisk diagnostik. 
Dag 5–6:Diagnoser att beakta och utveckling i ett livsperspektiv. Från enkla till komplexa tillstånd och rekommendationer.

Kursledare

Alexandra Rosendahl Santillo, Leg. psykolog, Leg. psykoterapeut, Specialist psykologisk behandling/psykoterapi, Handledare

Hanna Bolanowska, Leg. psykolog

Camilla Olsson, Leg. psykolog, Leg. psykoterapeut, Specialist i psykologisk behandling/psykoterapi

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Psykologpartners W & W AB
Kammakargatan 22
111 40 Stockholm

Psykologpartners

Psykologpartners har spetskompetens inom psykologi. Inom psykologins alla delar. Vi ger både längre och kortare utbildningar såväl som skräddarsydda utifrån organisationers behov. Spetskompetens inom utbildning, handledning och psykologisk behandling med hjälp av Sveriges bästa psykologer. Vi erbjuder Utbildning för dig psykiatri, vård- och...

Läs mer om Psykologpartners W & W AB och visa alla utbildningar.

Highlights