Kursbeskrivning
Jämförelser mellan laboratorier används i olika syften, framförallt vid extern kvalitetskontroll (kompetensprövning) av laboratorier, vid undersökning av mätmetoders prestanda och när man karaktäriserar referensmaterial.
På kursen varvas presentationer med gruppövningar och diskussioner. Vi går igenom krav på deltagande i jämförelser, styrande dokument, Swedac:s policy, IUPAC:s protokoll, standarderna ISO/IEC 17043 och ISO 13528 samt Eurachem:s vägledningsdokument. Vi tittar också på vilket utbud som finns av jämförelser.
Innehåll
På kursen varvas presentationer med gruppövningar och diskussioner. Vi går igenom krav på deltagande i jämförelser och innehållet i Swedacs policy, standarderna ISO/IEC 17043 samt Eurachems vägledningsdokument. Vi tittar också på vilket utbud som finns av jämförelser, tolkning av rapporter, beräkningar samt uppföljning av resultat från kompetensprövning. Särskild vikt läggs vid:
- Syften med olika slags jämförelser, områdets terminologi, krav på deltagande i ISO/IEC 17025 och andra ledningssystemstandarder samt viktig referenslitteratur;
- Kopplingen till andra kvalitetssäkrings- och kvalitetskontrollåtgärder;
- Krav på arrangören inkl. service till deltagarna och rapporter från jämförelser, dokumentation om provföremålens homogenitet och stabilitet (ISO/IEC 17043);
- Kompetensprövningsprogram - urval, användning och tolkning av resultat, inkl. databasen Eptis och andra källor samt laboratoriets strategiplan för deltagande;
- Statistik och robust statistik för utvärdering av deltagarnas resultat. Grunder för bedömning av prestation, t.ex. z score och andra poängsystem (ISO 13528).
- Termer och definitioner.
- Tekniska krav på arrangören inkl. dokumentation om provföremålens homogenitet och stabilitet.
- Deltagarens val av jämförelser att delta i.
- Service till deltagarna och rapporter från jämförelser.
- Olika slags jämförelser.
- Statistik och robust statistik för utvärdering av deltagarnas resultat.
- Kompetensprövningsprogram - Urval, användning och tolkning av resultat.
- Databasen Eptis och andra källor.
Kursen innehåller korta grupparbeten och diskussioner kring policyfrågor, arrangemang av jämförelser, kriterier för val av kompetensprövningsprogram. Tolkning av rapporter, beräkningar samt uppföljning av resultat från kompetensprövning.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som arbetar som verksamhetsledare, kvalitets- eller metodansvarig på provnings- och kalibreringslaboratorier.
Kommande kursstarter
Varför välja SIFU?
Gedigen kunskap och erfarenhet
Kvalitet och hög kundnöjdhet
Flexibla utbildningar
Kostnad för konferenspaket
Kostnad för lunch och fika tillkommer med 450 kr exklusive moms per dag på kurser och konferenser som genomförs fysiskt i lokal.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 3,8
4 av 5
4 av 5
Utbildningar, kurser och konferenser som utvecklar din kompetens
Kompetensutveckling genom kurser och konferenser är vår mission. SIFU vill bidra till en ökad välfärd i samhället genom att höja kompetensnivån inom svenskt näringsliv och offentlig sektor. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser, konferenser och onlineutbildningar. Med många års...
4 av 5