Svenska utbildningspriset
Vi är nominerade till Svenska utbildningspriset 2025! Priset delas ut till aktörer som inspirerar, tänker nytt och skapar konkreta resultat. Du kan också nominera och lyfta fram dem som sprider kunskapens kraft och driver på för ett livslångt lärande för alla. Läs mer här.
Kursbeskrivning
Den här korta YH-kursen ger ökad kompetens i arbetet med elever som är i riskzonen för, eller befinner sig i, problematisk skolfrånvaro. Den syftar till att stärka deltagarnas förmåga att arbeta med hälsofrämjande och förebyggande insatser.
Kursen ger fördjupade kunskaper inom områden som rör skolnärvaro och psykosocial hälsa och du lär dig identifiera och analysera riskfaktorer för frånvaroproblematik på individ-, grupp- och organisationsnivå. Du får verktyg för att utföra noggranna kartläggningar och strategier och metoder för problemförståelse och insatser mot elever och vårdnadshavare.
Ett centralt inslag i utbildningen är att klargöra det egna professionella uppdraget och betydelsen av att samarbeta med andra yrkesgrupper både inom och utanför skolan. Du får också insikt i de regelverk och arbetsformer som styr samverkan med elever, vårdnadshavare och olika professioner.
Kommande kursstarter
Varför välja Sverigehälsan?
Bli diplomerad/certifierad
Bli eftertraktad arbetsmarknaden
Distansutbildningar med föreläsningar i realtid
Kursens upplägg
Kursen är anpassad för dig som arbetar genom det flexibla upplägget.
Omfattning: 45 YH-poäng (18 veckor)
Studietakt: 50%
Utbildningen bedrivs genom:
• Regelbundna live-tillfällen (där allt spelas in och kan ses i efterhand)
• Självstudier i form av förinspelade föreläsningar, litteratur och annat material
• Lärarledd studiehandledning, individuellt och i grupp
• Löpande kunskapskontroller och examinerande moment i form av inlämningsuppgifter, individuellt och i grupp
Start
10 februari 2025
Ansökan
Ansökan är öppen 30 september - 16 december 2024.
Du hittar mer information och länk till ansökan på vår webbplats.
Målgrupp
Kursen passar dig som är yrkesverksam inom skola och förskola, inklusive mentorer, pedagoger och resurspersonal som arbetar nära elever.
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen krävs grundläggande behörighet, det vill säga en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Ytterligare behörighetskrav är minst ett års yrkeserfarenhet med omfattning minst halvtid inom relevant område.
Kursledare
Utbildare
Kursen leds av Anna-Karin Arenius som har arbetat som professionell coach och utbildare i coaching inom skola och näringsliv sedan 2007. Hon har många års erfarenhet som lärare i grundskolan och driver sedan 2008 företaget Skolcoacherna. Bakom sig har Anna-Karin en lärarutbildning och en magisterexamen i yrkespedagogisk utbildningsledning. Hon är också ICF Professional Certified Coach (ICF PCC) och författare till boken ”Coachning – ett verktyg för skolan”.
Intresseanmälan
Hälsa och välmående börjar med kunskap
Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och yrkeshögskolan (YH), korta YH-kurser, kompetensutveckling för yrkesverksamma och utbildning för verksamheter och företag. Allt inom hälsa och friskvård, socialt arbete, vård och omsorg, psykosocialt, psykoterapeutiskt och pedagogiskt arbetet. Vi ger er praktiskt tillämpningsbar kunskap,...