Har du fått nytt jobb? Eller kanske är det läge för det årliga lönesamtalet? Tipsen för hur du lyckas med förhandlingen trängs på nätet men ändå finns några återkommande fallgropar som förvånansvärt många trampar i. Vi hjälper dig att undvika dem.
Förslag på utbildningar
Lägg inte ett för lågt första bud
Det kan vara en fördel att lägga det första budet, men lägg dig inte för lågt då riskerar du få en mycket lägre lön än du annars skulle fått. Gör en noggrann undersökning på ungefär vad du borde tjäna och utgå från det när du ger ditt första bud.
Blanda inte in din privata ekonomi
Argument som, ”Vi har ju köpt en ny villa”, ”vi får barn i november”, ”Jag har studielån att betala av” kan du slopa direkt vid ett lönesamtal. Ditt privatliv är inte, och kommer aldrig att vara ett rimligt argument för din lönesättning.
Använd inte kollegors lön som ett argument
Det kan vara frestande att använda andra kollegor som exempel, men arbetsgivare håller ofta löner hemligt av flera skäl. Även om du tror att du vet så är det inte helt säkert. Även om du sett en kollegas fyra senaste lönespecifikationer så finns det flera orsaker du inte vet som påverkar lönebilden. Men upplever du att du är underbetald, stå på dig! Se dock till dina argument är sakliga och inte personliga, livet är kan ibland vara orättvist, tyvärr.
Hota inte med uppsägning
Det kan vara lätt att dra till med när alla andra argument tagit slut, men låt det vara det allra sista alternativet. Detta argument bör du nämligen endast ta till under en löneförhandling om du på allvar är beredd att fullfölja varningen. Säkra upp med ett jobb innan du går, om du kan. Annars riskerar du att det blir svårt att hitta nästa jobb.
Blanda inte ihop titel med erfarenhet
Relevant arbetserfarenhet väger ofta tyngre än några ord på ett papper. Så var medveten om att en fin titel eller examen inte automatiskt gör dig berättigad till en högre ingångslön. Satsa hellre på att vässa dina yrkesmässiga kunskaper.