Sök utbildning

Vidareutbildning för arkitekt

Som arkitekt ansvarar du för att utforma olika slags byggnader och miljöer för att uppfylla de ekonomiska, tekniska, ekologiska och estetiska krav som ställs. 

Vidareutbildning för arkitekt

Arkitektens arbete utförs oftast i projektform och det är därför viktigt att du som arkitekt är duktig på att samarbeta. Som arkitekt är det möjligt att specialisera sig på exempelvis inredning, landskap eller bostäder.

Mycket av arkitektens arbete görs via dator, vilket ställer krav på din datorvana. Som arkitekt är det viktigt att du har goda kunskaper inom exempelvis olika slags CAD-program. Eftersom programvarorna ständigt uppdateras är det viktigt att du utbildar dig kontinuerligt under hela din karriär. Utöver CAD använder arkitekter ofta Adobe Photoshop för att skapa bilder och presentationer. Det finns en mängd vidareutbildningar inom Adobe Photoshop för allt från nybörjare till erfarna användare som passar dig som arkitekt.

Det är vanligt att svenska arkitekter efterfrågas utomlands och många utländska arkitekter kommer till Sverige för att arbeta. Om du som arkitekt vill göra internationell karriär är det viktigt att ha goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska är det ofta meriterande att behärska ytterligare språk

Eftersom arkitekter ofta presenterar de egna projekten för beställaren och arbetsgruppen är det nödvändigt att kunna motivera de olika designvalen du gjort. Om du som arkitekt är osäker på hur du ska presentera dina projekt och idéer kan det vara bra att vidareutbildas inom exempelvis presentationsteknik eller retorik

När det närmar sig inlämning av ett projekt kan arkitektens arbete vara stressigt. Genom att vidareutbilda dig inom personlig effektivitet eller stresshantering kan du lära dig att hantera de mer tidsintensiva perioderna.


Förslag på vidareutbildning för dig som arkitekt


Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att du som arkitekt vidareutbildas under hela din karriär för att hänga med när nya lagar och regler träder i kraft. Du behöver också kunna behärska de nya programvarorna som används i branschen.

Ett första steg när du som arkitekt funderar på att vidareutbildas är att lyfta frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får möjlighet att ta ledigt från arbetet ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare betalar för utbildningen.

När du väljer din vidareutbildning bör du fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Tala med din chef och dina kollegor och se om de har tips på utbildningar som kan passa dig eller om de deltagit i någon utbildning som de kan tipsa dig om.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det byggas mer lokaler och bostäder i framtiden vilket gör att behovet av kompetenta arkitekter ökar. Sammantaget bedöms arbetsmarknaden för arkitekter som medelgod både på fem och tio års sikt med vissa regionala skillnader.


Relaterade yrken


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: