Sök utbildning

Vidareutbildning för byggnadsingenjörer

För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som byggnadsingengör.

Vidareutbildning för byggnadsingenjörer

De flesta byggnadsingenjörer arbetar inom byggnadsverksamhet på teknikkonsultföretag och företag inom byggnadsverksamhet. En byggnadsingenjör kan även arbeta med vägar, broar eller vatten- och avloppsteknik. Byggnadsingenjörer söker med hjälp av tekniska kunskaper de mest optimala lösningar på ett problem eller för att effektivisera en byggprocess. 

Förslag på vidareutbildning för dig som byggnadsingenjör

Att arbeta som byggnadsingenjör innebär ett varierande arbete med arbetsuppgifter som sträcker sig över ett brett verksamhetsområde. Som byggnadsingenjör fungerar du som den nyckelperson som har överblick över hela byggprocessen. Om du som byggnadsingenjör har en ledande befattning kan en kurs inom ledarskap ge dig verktyg och stöd föra att du ska känna dig tryggare och kunna utvecklas i din ledarroll.

Byggnadsingenjörer samarbetar ofta med flera olika aktörer och det är då viktigt att ha god samarbetsförmåga samt att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift. En kurs i retorik kan hjälpa dig att bli bättre på att få fram det du vill säga. Är det skriftlig kommunikation du skulle behöva utvecklas inom finns det även kurser inom det, exempelvis kurser där man lär sig skriva mer effektivt med hjälp av klarspråk.

Då byggnadsingenjörer ofta arbetar i projekt där det är viktigt att  kunna planera och använda tid på ett optimalt sätt och hålla tidsplaner kan en kurs i projektledning hjälpa dig att ro projektet i hamn. Säkerhet är en annan viktig faktor som man som byggnadsingenjör bör ha koll på. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som byggnadsingenjör bestämt dig för att vidareutbilda dig kan ett första steg vara att ta upp frågan med din närmaste chef. Fråga om det finns en policy för kompetensutveckling och om din chef har tips på utbildningar som skulle kunna gynna din karriär. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan du få din utbildning finansierad av arbetsgivaren eller möjlighet att ta ledigt ett par dagar för att vidareutbildas.

Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig kan du fråga dina kollegor om de har tips på någon utbildning de läst som de kan tipsa dig om. Kanske kan dina kollegor också hjälpa dig att ta reda på vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. 

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen prognos Yrkeskompassen är byggkonjunkturen stark och företagen inom branschen ser ljust på framtiden byggnadsingenjörer. Det är framför allt bostadsproduktionen som ökar men det gör även de offentliga investeringarna i vägar och järnvägar. Teknikkonsultföretagen gynnas av den starkare konjunkturen och väntar sig fler uppdrag. Arbetsförmedlingen bedömer på det stora hela att byggnadsingenjörer och byggnadstekniker kommer ha mycket goda möjligheter till arbete både på fem och tio års sikt. För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som byggnadsingenjör.

Relaterade yrken

« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: