Som processoperatör arbetar du med att övervaka och styra tillverkningsprocesser, ofta från ett kontrollrum med hjälp av datorer. Beroende på hur många personer som ingår i arbetslaget samt vilken slags tillverkning du arbetar med varierar arbetsuppgifterna. Det är vanligt att processoperatörer arbetar med att lösa akuta produktionsstörningar, processtyrning samt förebyggande underhåll.
Förslag på vidareutbildning för dig som processoperatör
Det är viktigt att du som processoperatör är duktig på att samarbeta och att du har ett intresse för teknik. Eftersom processoperatörens arbete dokumenteras skriftligt är det nödvändigt att du är duktig på att kommunicera skriftligt men även muntligt. För processoperatörer som vill bli bättre på att kommunicera kan en kurs inom retorik, skrivande eller presentationsteknik vara lämpligt.
Då arbetet som processoperatör stundtals kan vara stressigt är det viktigt att du vet hur du prioritera och arbeta effektivt även i tidsintensiva perioder. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på detta kan du välja att läsa en kurs inom stresshantering, mindfulness eller personlig effektivitet.
Om du som processoperatör vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan du läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Om du nyligen fått en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapskurser som riktar sig just mot nya chefer. Under en sådan kurs får du kunskaper och verktyg för att på bästa sätt hantera din nya arbetsroll.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Det första steget om du som processoperatör bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.
Om du har svårt att bestämma vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Fråga dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.
Framtidsutsikter
Beroende på vilket område du som processoperatör arbetar inom varierar jobbmöjligheterna. För processoperatörer vid stål- och metallverk kommer det att råda hård konkurrens om jobben både på fem och på tio års sikt medan arbetsmarknaden ser ljusare ut för processoperatörer som arbetar inom kemisk basindustri. För processoperatörer inom trä-, pappers och massaindustri råder det balans på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknaden skiljer sig åt beroende på var i landet du är verksam. Allra mest eftertraktade är processoperatörer med rätt utbildning och erfarenhet. Om du som processoperatör vill bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden kan du gynnas av att vidareutbildas.
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö