Tandhygienistens arbete handlar om att diagnostisera och behandla kariessjukdomar och tandlossning samt undersökning av patientens munhåla. Ungefär hälften av alla yrkesverksamma tandhygienister arbetar inom folktandvården och hälften återfinns på privata kliniker eller driver ett eget företag. Du som tandhygienist kan välja att specialisera dig inom exempel barntandvård eller tandreglering.
Utöver behandlingsåtgärder och undersökningar arbetar tandhygienister med att informera patienten om hur denne kan förebygga tand- och munsjukdomar. Tandhygienistens arbete genomförs ofta självständigt men kräver även att du har god samarbetsförmåga då du ofta arbetar tätt tillsammans med övrig personal i tandvårdsteamet.
Förslag på vidareutbildning för dig som tandhygienist
Tandhygienister behöver ha en utpräglad servicekänsla och veta hur du ska bemöta dina patienter på ett bra sätt. För tandhygienister som vill bli ännu bättre på service och bemötande finns det flera passande kurser inom exempelvis kundbemötande.
Eftersom tandhygienistens arbete numer inte enbart handlar om behandlingsåtgärder utan även förebyggande arbete och informationsförmedling till patienterna ställs det nya krav på dig som tandhygienist. Du behöver vara en duktig pedagog som förmedlar ett budskap på ett sätt som patienten kan ta till sig och förstår.
Efter varje möte med en patient krävs det att du som tandhygienist för journal och dokumentera de behandlingar du genomfört, följer upp tidigare insatser och utvärderar munhälsan. Vill du bli bättre på att dokumentera och administrera dina insatser kan du läsa en utbildning inom administration.
Arbetet som tandhygienist kan stundtals vara stressigt. Om du känner att du skulle behöva bli bättre på att hantera dessa situationer finns det en mängd utbildningar inom personlig effektivitet och stresshantering som kan ge dig de verktyg och kunskaper du behöver för att undvika stressrelaterade sjukdomar eller utbrändhet och att hjälpa kollegor som är stressade att komma på plats.
Förslag på utbildningar
Att tänka på om du vill vidareutbildas
Om du som tandhygienist funderar på att vidareutbildas är ett första steg att lyfta frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.
När du ska bestämma vilken utbildning du ska satsa på kan du börja med att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig kan du välja att fråga dina kollegor. Kanske har de läst en utbildning som de tror kan passa även dig.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass är det låg konkurrens om arbeten som tandhygienist samtidigt som efterfrågan väntas öka. Detta innebär att du som tandhygienist möter en god arbetsmarknad, både på kort och på lång sikt.
Trots att tandhygienister bedöms möta en god arbetsmarknad är det viktigt att du vidareutbildas kontinuerligt under hela din karriär. Detta dels för att behålla din konkurrenskraft men även för att göra det möjligt för dig att ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter.
Relaterade yrken
« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö