Presentationsteknik
-
Flera orter (3)
-
Öppen utbildning, Företagsanpassad utbildning
-
Från 15 900 SEK
Retorik för kvinnor
-
Flera orter (2)
-
Öppen utbildning, Företagsanpassad utbildning
-
Från 15 900 SEK
-
2024-12-02
Retorik – konsten att övertyga
-
Flera orter (3)
-
Öppen utbildning, Företagsanpassad utbildning
-
Från 15 900 SEK
Retorik för kvinnor - Online
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 2 490 SEK
Mer om Kurser i presentationsteknik
Känner du dig lite osäker och funderar på hur du ska få andra att lyssna? Du kan vara lugn – alla har inte en medfödd retorisk talang som talare, men det positiva är att mycket går att lära sig.
Presentationsteknik – varför?
Genom att utbilda dig i ämnet kan du bli en skicklig talare som enkelt fångar din publiks intresse och väcker deras känslor och engagemang. Du lär dig nödvändiga förberedelser och att endast använda stolpar som manus. Du lär dig att inspirera dina publik, förstärka ditt budskap med språket samt att handskas med den som alltid ifrågasätter dig.
Våra 3 bästa tips för god presentationsteknik
1. Engagera dig i din presentationsteknik
När var sist som du kände dig rörd av ett tal? Det krävs alltid att du förmedlar äkta känslor för att nå fram till dina åhörares hjärtan. Är du själv kall som en fisk så kan du inte räkna med varken skratt, tårar eller spontana applåder. Det är enklare att visa engagemang om du pratar om något som du verkligen brinner för och det är då dina åhörare blir berörda. Ska du ta upp något du tycker är tråkigt, dra en parallell som du tror på och kan gå igång.
2. Förberedelser är A och O i presentationsteknik
Dina förberedelser är alltid A och O och din presentation blir aldrig mer än vad du har förberett
Börja med att tänka igenom följande:
- Vilken är din bärande idé i presentationen?
- Vad är syftet med presentationen?
- Vilka är åhörarna?
Nästa steg blir att se på hur:
- Hur får du struktur på ditt framförande
- Hur ska du fånga intresset
- Hur anpassar du ditt framförande för dina åhörare
- hur kommer du att hanterar frågor
- vilka hjälpmedel du ska använda
3. Var dig själv i din presentationsteknik
Presentationsteknik blir som allra mest framgångsrikt när du är dig själv och inte spelar en roll. Det är dock ganska vanligt att människor spelar en roll i sin presentationsteknik men åhörare har en god förmåga att märka av det. presentationsteknik blir alltid bättre ju mer naturligt det känns vilket gör att det blir mycket enklare för åhörare att ta till sig ditt budskap. Använd både språk och kläder som gör att du känner dig bekväm.
Vanligt innehåll i en presentationsteknik kurs
Det finns många olika inriktningar på presentationstekniksutbildnignar. Det finns de som fokuserar på rösten och kroppspråket. Vissa fokuserar på hur du ska strukturera en presentation för maximal effekt. Andra går in på hur du hanterar scensskräck. Men ett axplock på vad som kan ingår under en presentationstekniksutbildning är:
- Hur du lugnar dina nerver
- Hur du ska förbereda dig
- Vilken dispositionsmall du bör använda för att nå ut med ditt budskap
- Kroppsspråk, vilka signaler du sänder ut
- Hur du fångar publikens uppmärksamhet
- Hur du bemöter din publik
- Tekniska hjälpmedel
- Vilka knep du kan använda för att övertyga och väcka känslor
- Du lär dig engagera och inspirera
Presentationsteknikutbildning – för bättre presentationer
Lär dig använda Powerpoint effektivt
Beroende på vem du frågar är PowerPoint antingen presentationsteknikens frälsare eller förgörare. Sanningen är att en PowerPoint presentation är vad du gör den till. Fyller du hela projektorduken med text efter text efter text kommer du förmodligen få din publik att somna. Använder du istället tekniken som stöd, med effektfulla bilder och en enhetlig och tydlig struktur kan den istället förhöja din presentation. En presentationsteknikkurs med fokus på PowerPoint kommer lära dig hur du ska stödja dina presentationer med teknikens hjälp. Du kommer aldrig komma undan att det är du som står i fokus, men PowerPointen kommer finnas där som stöd. Både för dig och för publiken.
Så fångar du publikens intresse
Det finns knappt något tråkigare än att tvingas sitta och lyssna på en oinspirerad talare som maler på om ett ointressant ämne. Men det finns människor därute som kan få muttrar och ventilationssystem att verka som det mest häpnadsväckande och spännande saken i världen. Allt handlar om din karisma, din inlevelse och din förmåga att väcka publikens intresse.
En av de kritiska punkterna i en presentation är de första 1–2 minuterna. Under en presentationskurs kommer du få lära dig vikten av att du förbereder en riktigt vass inledning. Det kommer stärka din presentation på två sätt. Dels kommer en väl förbered och tajt inledning se till att publiken spänner öronen. Dels kommer det se till att du inte inleder presentationen med att snubbla på orden. Det svåraste är alltid att veta var du ska börja. Har du en väl inövad inledning kommer resten av presentationen att komma av sig själv.
Minska nervositeten
De allra flesta som ställer sig upp framför en publik känner av ett adrenalinpåslag. För många kan nervositeten ta över och stjälpa hela presentationen. Det finns tyvärr ingen quick-fix för att lugna nerverna. Men det finns flera saker du kan göra för att tygla dem. Det första tipset är att se till att du förbereder dig väl. Inte bara för vad du ska säga. Se även till att komma i god tid innan presentationen så att du har tid att förbereda tekniken och kanske till och med ta en kopp kaffe. Kommer det finnas tid för en frågestund efter eller under presentationen? Se till att i förväg gå igenom alla frågor du kan komma på och förbereda ett svar på dessa. På så sätt kommer du känna dig trygg i att ingen kommer att kunna överrumpla dig med en svår fråga, den kommer du redan att ha svaret på.
Känner du dig orolig inför gruppen du ska presentera inför? Det kanske är experter, chefer eller andra som du känner stor respekt inför. Det du måste tänka på här är att du är den enda som kommer att ha förberett dig inför presentationen. Dom andra är ju inte förbereda överhuvudtaget. En annan sak du kan tänka på är att det är ytterst få personer därute som aktivt vill dig illa. De flesta är välvilligt inställda och är endast intresserade av att höra dig prata. Omfamna denna kunskap. Det har nog aldrig hänt i vårt avlånga land att någon har ställt sig upp mitt under en presentation och skrikit: ”Men du kan ju ingenting!”. Och det kommer inte hända dig heller.