Som utbildad socionom kan du arbeta som exempelvis socialsekreterare, behandlingsassistent, biståndsbedömare, familjerådgivare eller skolkurator. Utbildade socionomer återfinns idag inom såväl offentlig som privat sektor och även i rollen som egenföretagare.
Som socionom präglas ditt arbete av att ge råd, stöd och hjälp till människor som befinner sig i socialt svåra och utsatta situationer och försöka förändra deras tillvaro i en positiv riktning. I samarbete med polis, myndigheter eller organisationer arbetar socionomer även ofta med att stötta och handleda personal i olika processer eller jobba förebyggande mot alkohol och narkotika.
Förslag på vidareutbildning för dig som socionom
Socionomyrket är brett med många olika inriktningar. Men oavsett vilken yrkesroll du som utbildad socionom befinner dig i idag så kan det vara en värd investering att satsa på en vidareutbildning för att utöka dina kunskaper inom området – eller för att få att nå ännu djupare insikter i redan trygga vatten.
Som socionom möter du i ditt dagliga arbete många socialt utsatta personer. Ofta har de besvärliga livssituationer och har varit med om svåra upplevelser av olika slag. Därför krävs det av socionomer att de har goda kunskaper inom områden som etik och samtalsmetodik.
Förslag på utbildningar
I arbetet som socionom är det viktigt att du har koll på socialtjänstens lagar och resurser samt hur sociala insatser kan dokumenteras, utvärderas och följa upp. Eftersom att lagar och regler hela tiden uppdaterades och förändras är det en bra idé att som yrkesverksam socionom se till att dina juridiska kunskaper är aktuella.
Andra exempel på passande kurser för utbildade socionomer är kurser som specialiserar på familjerelationer, missbruk eller socialt utsatta barn. Här på utbildning.se finns även ett brett utbud av kurser inom motiverande samtal – en metod som handlar om att hjälpa människor med skiftande förutsättningar till att förändra sin situation.
Det kan hända att du som socionom möter personer som på grund av sin livssituation uppträder aggressivt eller hotfullt. För att bli bättre rustad inför sådana situationer kan en kurs inom hot och våld eller konflikthantering vara lämplig.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Att vidareutbildas har många fördelar. Dels kan en utbildning stärka din attraktionskraft på arbetsmarknaden, dels bidrar också utbildning ofta till personlig utveckling och stimulans.
Att som yrkesverksam hitta tid, utrymme och resurser för att vidareutbilda sig kan dock vara en utmaning. Ett bra första steg är att lyfta frågan om kompetensutveckling med din närmaste chef. Ett tips är att kolla upp i förväg om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om så är fallet kan det innebär att du exempelvis kan erbjudas möjligheten att ta ledigt några dagar för en utbildning. Det finns också en chans att din arbetsgivare kan bekosta utbildningen.
Vilken leveransmetod passar dig och din situation bäst? Det finns idag många olika sätt att vidareutbilda sig. Om det inte fungerar att du är borta från jobbet kanske det passar bättre med en utbildning som förs på hel- eller halvdistans? Viktigt att tänka på oavsett utbildningstyp är att en utbildning tar tid och kräver att du avsätter så väl tid som engagemang för att kunna tillgodogöra dig kunskaperna även långsiktigt.
Om du är osäker på vilken slags utbildning som skulle gynna din karriär mest kan du alltid höra med dina kollegor eller din chef. Kanske har de tips på någon kurs eller utbildning som de har gått som de tyckte var utvecklande.
Relaterade yrken