Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Filtrera efter
Utbildningsform
Projektledning
Plats
Visa alla filter
Visar 1-10 av 10 träffar
Annonser

Populära platser

Artiklar inom Projektledning

Vad är en projektledarutbildning?

Den formella definitionen av ett projekt är följande: En temporär satsning för att framställa en unik produkt, tjänst eller service. Detta innebär alltså att det är en tillfällig satsning för att nå ett specifikt mål. Projektledaren är i detta fall den person som enskilt bär störst ansvar för att det uppsatta målet skall nås.

För en ovan projektledare kan det vara svårt att få ordning på alla bitar. Pengarna och resurserna ska räcka, de projektanställda ska vara nöjda och tidsplanen måste hållas. På en projektledarutbildning får du lära dig hur du optimalt kan strukturera ett projekt för lyckas.

Det finns ett stort utbud av olika projektledarutbildningar i hela landet. Det finns allt från kortare grundkurser på 1-2 dagar där man går igenom grunderna till att strukturera och styra ett projekt till längre mer fördjupande utbildningar som leder till ett certifikat.

Projektledarens roll

Om ett projekt når sitt mål beror till stor del på projektledaren. Projektledarens arbetsuppgifter är spridda och kräver därför en bred kompetens inom flera olika områden. Det handlar inte bara om att delegera ut uppgifter. Som projektledare måste du klara av att få hela gruppen att arbeta åt samma håll. Det handlar om att skapa en struktur och en ta fram en arbetsplan som fungerar. 

En projektledarutbildning är i många avseenden ett sätt att bygga på sin förmåga att motivera alla som ingår i projektet. Det är projektledarens roll att se till att rätt man är på rätt plats. Är arbetskraften för liten riskerar projektet att försenas och har man för mycket arbetskraft i slösar man med pengar. Det krävs noggrant planeringsarbete för att förutse alla problem som kan uppstå. Är något glömt riskerar man att hamna efter i tidsplanen och detta kostar ofta pengar. Det är projektledaren som måste hitta lösningar på alla eventuella oförutsedda problem som kan dyka upp. En projektledare måste alltså vara en skicklig ledare, planerare och problemlösare, allt på samma gång.

 

En projektledarutbildning ska leda till att:

  • Du kan leda en grupp människor som kanske är helt okända innan.
  • Du får gruppens samarbete att fungera, leda gruppen genom hela projektet.
  • Du får varje individ i gruppen att känna sig tillfreds med sina arbetsuppgifter, (motivera och inspirera)
  • Du gör arbetet effektivt, inte för många / för få personer i projektet.
  • Du kan strukturera projektet från start - mål. (Planering, organisering, styrning mot uppsatt mål!)
  • Du kan hantera oförutsedda problem som uppstår på vägen och hantera eventuella konflikter.