Kursbeskrivning
Allergener och specialkost vänder sig till alla medarbetare som hanterar livsmedel i sin profession.
Allergier har blivit ett växande problem i välutvecklade och industrialiserade länder.
Astma- och Allergiförbundet uppskattar att det är ca 30 procent av Sveriges befolkning som har allergi, närmare tre miljoner människor. Enligt Livsmedelsverket har 1–2 % av den vuxna befolkningen och 5–8 % av barn en eller flera födoämnesallergier.
Orsaker till en sådan utveckling av allergier är många, de flesta är beroende på bl.a. människans sätt att leva.
Innehåll i utbildningen:
- Historisk utveckling
- Statistik i Sverige och övriga världen
- Definition av allergi
- Fysiologiska processer som ligger som grund för en allergisk reaktion
- Olika typer av allergier
- Födoämnesallergier
- Livsmedel som orsakar allergiska reaktioner
- Rutiner i köket och förebyggande åtgärder
- (personlig hygien, rengöring, förvaring, märkning, mottagning, underhåll)
- Dokumentation
Målgrupp
Utbildning vänder sig till alla som hanterar livsmedel i sitt dagliga arbete.
Kursinnehåll
Innehåll i utbildningen:
- Historisk utveckling
- Definition av allergi
- Fysiologiska processer som ligger som grund för en allergisk reaktion
- Olika typer av allergier
- Födoämnesallergier
- Livsmedel som orsakar allergiska reaktioner
- Rutiner i köket och förebyggande åtgärder
- (personlig hygien, rengöring, förvaring, märkning, mottagning, underhåll)
- Dokumentation
Upplägg
Webbaserad utbildning där du har möjlighet att läsa text, se bilder med förklaringar och även se filmer där föreläsaren berättar och förklarar.
Tid & plats
Du läser utbildningen när det passar dig.
Det är viktigt att utbildningen läses inom 30 dagar efter att du för första gången loggar in. Efter den period kommer du inte längre att ha tillgång till utbildningen.
Kursens mål
Allergener och specialkost vänder sig till alla medarbetare som hanterar livsmedel i sin profession. Målet för utbildningen är ett ge dig ökad förståelse för orsaker till ökning av allergisjukdomar, att förklara mekanismer bakom en allergisk reaktion och att ge dig förslag på förebyggande åtgärder i ditt kök eller produktion i syfte att minimera kontaminering med allergener.
Det ultimata målet för denna utbildning är att skydda människans hälsa.
Kursledare
Lydia Banderby
- Kvalitetsrevisor för livsmedelsindustri/ Livsmedelskonsult. ISO 22000, FSSC 22000 & IP Livsmedel
- Veterinär med arbetsområden över hela Sverige och EU.
- Specialiserad: Alla livsmedelsindustrier: kött, fisk, bageri, restaurang, grossister, import, export av livsmedel, gårdsproduktion m m .
Examen, diplom m.m.
Utbildningen avslutas med ett individuellt diplom.
Intresseanmälan
Dagligen njuter ca två miljoner svenskar och européer av mat och dryck där vi tillsammans med våra kunder säkrat dess kvalitet. Genom åren har vi utbildad närmare 16 000 medarbetare i egenkontroll och god livsmedelshygien. Food Safety AB har funnits...