Det kan vara svårt och förvirrande att veta hur du ska gå tillväga för att bli projektledare och det finns ingen spikrak väg att gå. Nedan har vi samlat rätt information för dig som vill bli projektledare.
Hur blir man projektledare?
Som projektledare bär du det huvudsakliga ansvaret för att ett projekt rullar framåt vad gäller budget, tidsram och att projektets mål uppnås.
Som projektledare bör du ha en yrkesutbildning eller arbetslivserfarenhet i det området du vill arbeta inom men det är också viktigt att du hittar det område som du vill projektleda i. Det kan till exempel vara inom IT- eller kommunikationsbranschen.
Om du redan arbetar på ett företag som du vill utvecklas inom är det en bra start att visa att du gör bra ifrån dig och att du kan ta ansvar över ett projekt. Ibland kan det vara så att det bästa är att se dig omkring där du står idag och hitta inspiration för att ta dig vidare inom projektledarrollen.
Förslag på utbildningar
Finns det behov av en projektledare på ditt företag? Om du har arbetat på företaget en längre tid har du en bra insikt i företagets processer och har troligtvis lättare att identifiera problem. Ett tips är att prata med din chef och föreslå några projekt du kan få ansvara för.
Känner du att du behöver mer kött på benen finns det många kortare projektledarutbildningar som kan förbereda dig inför projektledarrollen.
Ett exempel kan vara att du arbetar som kommunikatör och bygger på med en projektledarutbildning för att kunna leda kommunikationsprojekt på företaget du arbetar på.
Vad kännetecknar en bra projektledare och vilka egenskaper behövs?
För att bli en bra projektledare är det avgörande hur väl du känner dig själv och ditt beteendemönster. Det ger dig större medvetenhet om dina styrkor och svagheter. Som projektledare är du en problemlösare, du kan ha många bollar i luften samtidigt och kan hantera stress. Att vara strukturerad har kontinuerligt varit en av arbetsgivarnas mest efterfrågade egenskaperna i våra senaste undersökningar över de hetaste kompetenserna för projektledare.
En bra projektledare förstår gruppen och att det kommer finns olika personlighetstyper i alla grupper. En grupp som inte har arbetat tillsammans innan behöver tid för att utvecklas och lära känna varandra. Om du har självinsikt och kunskap om gruppen du ska projektleda ökar din förståelse för hur olika personlighetstyper kan vändas till möjligheter istället för potentiella hot.
Kommunikation är en viktig del i att vara en bra projektledare och att kunna kommunicera på ett sätt så att gruppen får förtroende och trygghet är en viktig egenskap. Genom en tydlig och förstående kommunikation kan konflikter ofta undvikas. Det är framförallt viktigt att ha en god kommunikation vid projektstarten när hela projektet ska sätta igång. Allt för att undvika missförstånd och konflikter.
Troligtvis är du inte chef även om du är projektledare, så att ta till maktmedel om gruppen inte presterar är ingen bra idé. Detta ställer högre krav på att du kan kommunicera bra och förstå gruppen men även motivera för att ta gruppen framåt.
Vill du veta mer? Läs vår fullmatade guide där vi går igenom projektledarens roll, ansvar, möjligheter och utmaningar. Projektledarguiden är både för dig som drömmer om att arbeta som projektledare och för dig som redan har många års erfarenhet av yrket.